Inzicht in brandend maagzuur: Oorzaken, symptomen en behandeling

Brandend maagzuur, ook bekend als zure reflux, is een veel voorkomende aandoening die optreedt wanneer maagzuur terugstroomt in de slokdarm, de buis die voedsel van de mond naar de maag brengt. Dit kan een brandend gevoel in de borst veroorzaken, vaak na het eten of ‘s nachts, en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals een zure smaak in de mond, problemen met slikken en een schorre stem.

Hoewel brandend maagzuur vaak voorkomt en vaak kan worden behandeld, is het belangrijk te begrijpen wat brandend maagzuur veroorzaakt en hoe het kan worden voorkomen.

Oorzaken van brandend maagzuur

Brandend maagzuur ontstaat wanneer de spier aan het einde van de slokdarm, de onderste slokdarmsfincter (LES) genaamd, zich op het verkeerde moment ontspant, waardoor maagzuur terug de slokdarm in stroomt. Er zijn verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen, waaronder:

Dieet

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken kunnen brandend maagzuur veroorzaken, zoals gekruid voedsel, vet voedsel, chocolade, cafeïne en alcohol. Deze voedingsmiddelen en dranken kunnen de LES ontspannen, waardoor maagzuur terug in de slokdarm kan stromen.

Leefstijlfactoren

Bepaalde leefstijlfactoren kunnen ook bijdragen tot brandend maagzuur, zoals overgewicht, roken en het dragen van strakke kleding. Deze factoren kunnen de maag onder druk zetten en zure reflux veroorzaken.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), aspirine en bepaalde soorten antidepressiva en bloeddrukmedicijnen, kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Deze medicijnen kunnen het slokdarmslijmvlies irriteren of de LES ontspannen, waardoor zuur terug de slokdarm in kan stromen.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Het hormoon progesteron kan de LES ontspannen, waardoor zuur terug de slokdarm in stroomt.

Zure refluxziekte

In sommige gevallen kan brandend maagzuur een symptoom zijn van een ernstige aandoening die zure refluxziekte heet, ook bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Deze aandoening treedt op wanneer maagzuur regelmatig terugstroomt naar de slokdarm, waardoor irritatie en ontsteking ontstaan.

Symptomen van brandend maagzuur

Het meest voorkomende symptoom van brandend maagzuur is een brandend gevoel in de borst, vaak na het eten of ‘s nachts. Dit gevoel kan gepaard gaan met andere symptomen zoals:

  • Een zure smaak in de mond
  • Problemen met slikken
  • Een schorre stem
  • Een aanhoudende hoest
  • Keelpijn
  • Borstpijn

Als je deze symptomen regelmatig ervaart of als ze ernstig zijn, is het belangrijk een arts te raadplegen.

Behandeling van brandend maagzuur

De behandeling van brandend maagzuur hangt af van de ernst van je klachten en de onderliggende oorzaak. In veel gevallen kunnen vrij verkrijgbare medicijnen zoals maagzuurremmers of H2-blokkers helpen de brandend maagzuur symptomen te verlichten. Deze medicijnen neutraliseren het maagzuur of verminderen de zuurproductie in de maag.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

In 4 stappen je welness tuin

Volgende

3 Leuke uitjes in Groningen voor een onvergetelijke tijd!

Laatste van Blog

withemes on instagram