/

Spataderen: oorzaken, risico’s en gezondheidsgevolgen

Spataderen, ook bekend als varices, zijn verwijde en kronkelige aderen die meestal voorkomen in de benen en voeten. Hoewel ze vaak als een cosmetisch probleem worden gezien, kunnen spataderen ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen en leiden tot ernstigere complicaties. Dit artikel bespreekt de oorzaken van spataderen, waarom ze ongezond kunnen zijn, en de mogelijke gezondheidsgevolgen die ze met zich mee kunnen brengen.

 

Oorzaken van spataderen

Spataderen ontstaan door verzwakte of beschadigde kleppen in de aderen. Normaal gesproken zorgen deze kleppen ervoor dat het bloed één richting op stroomt, terug naar het hart. Wanneer de kleppen niet goed functioneren, kan bloed terugstromen en zich ophopen in de ader, wat leidt tot zwelling en vervorming. Enkele belangrijke oorzaken en risicofactoren voor spataderen zijn:

 

–       Genetische aanleg: Een familiegeschiedenis van spataderen kan het risico vergroten.

–       Leeftijd: Naarmate men ouder wordt, verliezen de aderen hun elasticiteit, en de kleppen kunnen zwakker worden.

–       Geslacht: Vrouwen hebben vaker last van spataderen, mede door hormonale invloeden zoals zwangerschap, menstruatie en menopauze.

–       Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap neemt het bloedvolume toe, wat de aderen onder druk zet en spataderen kan veroorzaken.

–       Overgewicht: Extra lichaamsgewicht legt meer druk op de benen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen.

–       Langdurig staan of zitten: Beroepen of activiteiten die langdurig staan of zitten vereisen, kunnen de bloedcirculatie verminderen en het risico op spataderen verhogen.

 

Waarom spataderen ongezond kunnen zijn

Hoewel spataderen vaak als een cosmetisch probleem worden gezien, kunnen ze leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Enkele redenen waarom spataderen ongezond kunnen zijn, zijn:

 

Chronische veneuze insufficiëntie (CVI)

Spataderen kunnen een teken zijn van chronische veneuze insufficiëntie (CVI), een aandoening waarbij de aderen in de benen niet in staat zijn om efficiënt bloed naar het hart te pompen. Dit kan leiden tot een ophoping van bloed en verhoogde druk in de aderen, wat verdere schade kan veroorzaken. Symptomen van CVI zijn onder andere zwelling, pijn, en een zwaar gevoel in de benen.

 

Tromboflebitis

Spataderen kunnen leiden tot tromboflebitis, een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus) een oppervlakkige ader ontstoken maakt. Dit kan pijn, roodheid en zwelling veroorzaken. Hoewel tromboflebitis meestal minder ernstig is dan diepveneuze trombose (DVT), kan het toch complicaties veroorzaken en behandeling vereisen.

 

Diepveneuze trombose (DVT)

In zeldzame gevallen kunnen spataderen bijdragen aan de ontwikkeling van diepveneuze trombose (DVT), een ernstige aandoening waarbij een bloedstolsel zich vormt in de diepe aderen van de benen. DVT kan levensbedreigend zijn als het stolsel losraakt en naar de longen reist, wat een longembolie kan veroorzaken. Symptomen van DVT zijn onder andere zwelling, pijn en roodheid in het aangedane been.

 

Huidproblemen en ulcera

Spataderen kunnen huidproblemen veroorzaken, zoals eczeem, huidverkleuring en zweren (ulcera). Chronische veneuze insufficiëntie kan leiden tot huidveranderingen en slecht genezende wonden, vooral rond de enkels. Deze ulcera kunnen pijnlijk zijn en een langdurige behandeling vereisen.

 

Bloeden

Spataderen die dicht bij het huidoppervlak liggen, kunnen gemakkelijk beschadigd raken en bloeden. Hoewel het bloeden meestal niet ernstig is, kan het lastig zijn om te stoppen en kan het vaker voorkomen bij mensen met grote spataderen.

 

Preventie en behandeling

Hoewel niet alle spataderen kunnen worden voorkomen, zijn er verschillende maatregelen die het risico kunnen verminderen en de symptomen kunnen verlichten:

 

–       Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedcirculatie verbeteren en de spieren in de benen versterken.

–       Gewicht beheersen: Het handhaven van een gezond gewicht kan de druk op de benen verminderen.

–       Compressiekousen: Het dragen van compressiekousen kan helpen de bloedstroom te verbeteren en zwelling te verminderen.

–       Beweging tijdens lang zitten of staan: Regelmatig bewegen, strekken en de benen omhoog houden kan de bloedcirculatie bevorderen.

–       Spataderen verwijderen

 

Als spataderen al aanwezig zijn en gezondheidsproblemen veroorzaken, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder sclerotherapie, laserbehandeling, radiofrequente ablatie en chirurgische ingrepen.

Spataderen zijn meer dan een cosmetisch probleem en kunnen aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het is belangrijk om de symptomen van spataderen serieus te nemen en tijdig medische hulp te zoeken om complicaties te voorkomen. Door bewust te zijn van de oorzaken, risico's en behandelingsopties, kunnen mensen met spataderen beter omgaan met hun aandoening en hun algehele gezondheid verbeteren.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

Kalkvrij water met de juiste waterontharders

Volgende

Duurzaam Luxe: De Kracht van Vintage Mode

Laatste van Blog

withemes on instagram