Opsluitbanden: de basis voor een strakke bestrating

Welke opsluitbanden kies je?
Opsluitbanden – ook wel stoepbanden, trottoirbanden of betonnen banden genoemd – zorgen ervoor dat je bestrating er lang strak bij blijft liggen. Ook creëren deze betonnen randen een afwerking, waardoor je oprit of looppad er nog mooier uit komt te zien. Waarom is het plaatsen van stoepbanden van belang? Welke stoepbanden kies je en hoe plaats je ze? Wij geven je hier antwoord op deze vragen.

Opsluitbanden: de basis voor een strakke bestrating

Stoepbanden bieden je bestrating extra versteviging. Zo verschuiven tegels niet en geniet je van een strakke oprit. Stoepbanden zijn ook te gebruiken als borders voor bloembedden of om grind van grindpaadjes op hun plek te houden. Waar je de stoepbanden voor wilt gebruiken, bepaalt wat voor type je nodig hebt.

Wat zijn opsluitbanden?

Een opsluitband is een betonnen band die je aan de rand van je oprit, tuinpad of bloembed plaatst. Zo houdt het tegels, aarde of grind op zijn plaats en voorkomt het verschuiving en verzakking.

Welke stoepbanden zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar stoepbanden, kom je verschillende afmetingen tegen. De afmeting van de betonnen band bepaalt of het product geschikt is voor de door jou gewenste toepassing. Heb je een tuinpaadje waar alleen overheen gelopen wordt? Dan is een opsluitband van 5 centimeter breed een goede keus. Als er ook over het pad heen gefietst wordt, kies je het best voor een iets bredere band van 6 centimeter.

Is er een hoogteverschil waardoor de betonnen band aan een kant meer uitsteekt? Ga dan niet voor de standaard afmetingen die een diepte hebben van 15 centimeter. Kies voor een iets diepere band van 20 centimeter.

Dus heb je bijvoorbeeld een tuinpaadje waar je overheen fietst en ligt het pad iets hoger dan de rest van de tuin? Dan zijn opsluitbanden 6x20x100 cm de beste optie.

Ben je op zoek naar stoepbanden voor een oprit waar zware auto’s overheen rijden? Kies dan voor een extra brede betonnen band. In dit geval zijn opsluitbanden 10x20x100 cm de juiste keus.

Hoe kies je de juiste opsluitbanden?

Welke stoepbanden je het beste koopt, is afhankelijk van de toepassing die je op het oog hebt. Hoe zwaarder het verkeer op het pad of de oprit, hoe breder de banden moeten zijn.

Hou daarnaast rekening met de kleur van de betonnen banden. Deze banden komen langs je oprit te liggen en moeten een mooi geheel vormen met je tegels. Kies voor stoepbanden in dezelfde kleur of ga voor iets donkerdere banden voor een mooi contrast.

Hoe plaats je opsluitbanden?

Stoepbanden plaats je het beste voor je bestraat. Ligt de bestrating er al? Maak dan een sleuf langs de bestrating die diep genoeg is, zodat de stoepbanden minimaal voor de helft kunnen worden ingegraven. Hou met de plaatsing rekening met het afschot van de bestrating.

Behoud je mooie bestrating met opsluitbanden

Stoepbanden zorgen ervoor dat je bestrating een mooie afwerking krijgt. Ook zorgen de betonnen banden ervoor dat de bestrating niet verschuift. Wil jij extra lang genieten van je mooie oprit, tuinpaadjes of bloembedden? Kies dan het juiste formaat stoepbanden in een kleur naar keus.

Vorige

Wanneer ben je arbeidsongeschikt en wie bepaalt dit?

Volgende

Hoe kies je de juiste wijnklimaatkast?

Laatste van Blog

withemes on instagram