Hoe kies je de juiste wijnklimaatkast?

Je wijn onder de ideale omstandigheden bewaren? Dat doe je met een wijnklimaatkast. Wanneer je je flessen op de juiste temperatuur bewaart en serveert, geniet je optimaal van je wijn. Ben je op zoek naar een klimaatkast, maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij helpen je verder!

Er zijn verschillende aspecten waar je op wilt letten wanneer je een klimaatkast koopt. Moet het verschillende zones hebben? Wil je een wijnklimaatkast inbouw, een wijnklimaatkast onderbouw of een losstaande kast? Hoe groot moet het apparaat zijn? Wij vertellen je meer over de eigenschappen en mogelijkheden van de verschillende klimaatkasten.

De verschillende soorten klimaatkasten

Een klimaatkast heeft een of meerdere temperatuurzones. Als de kast slechts één temperatuurzone heeft, worden alle flessen op dezelfde temperatuur bewaard. Heeft de kast bijvoorbeeld drie temperatuurzones? Dan stel je alle drie de zones eenvoudig op een andere temperatuur in. Op deze manier bewaar je witte wijn, rosé en rode wijn op een temperatuur die ideaal is voor deze wijn.

Wanneer je op zoek bent naar een klimaatkast, heb je keuze uit een onderbouwmodel, een inbouwmodel en een vrijstaand model. Wat voor soort kast je wilt, is afhankelijk van de ruimte die je keuken je te bieden heeft.

De functies en kenmerken van klimaatkasten

Klimaatkasten zijn niet precies hetzelfde als wijnkoelkasten. Een koelkast verkoelt de wijn wanneer het nodig is. Een klimaatkast kan zones echter ook verwarmen. Hierdoor biedt dit apparaat een nog stabielere omgeving dan een wijnkoelkast. Ben je van plan om de kast op een zeer koude plaats neer te zetten? Ga dan op zoek naar een model met winterfunctie.

Veel klimaatkasten reguleren naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid in de kast. Hierdoor wordt de lucht niet de droog of te vochtig. Een te droge lucht zorgt voor uitdroging van de wijnkurken. Een droge kurk kan breken, waardoor er te veel zuurstof bij de wijn komt. Hierdoor gaat de smaak achteruit. Een klimaatkast die de luchtvochtigheid reguleert, voorkomt dit.

Hoe je de juiste klimaatkast kiest

Overweeg wat de inhoud van de kast moet zijn. Dit hangt af van de ruimte die je hebt in je keuken en van de hoeveelheid flessen die je van plan bent te bewaren. Bedenk ook of je graag een of meerdere temperatuurzones wenst. Kies voor een klimaatkast met een getinte deur, zodat uv-licht je flessen niet bereikt. Overweeg tot slot het energielabel van de kast. Hoe zuiniger, hoe beter.

Hoe je je klimaatkast schoonmaakt en onderhoudt

Neem je kast zo nu en dan af met een vochtige doek en een sopje. Hou de buitenkant van het apparaat schoon door er een droog of vochtig microvezeldoekje overheen te halen. Het glas maak je het beste schoon met glasreiniger. Hou de compressor stofvrij door het rooster om de maand schoon te maken met de stofzuiger.

Kies de perfecte wijnklimaatkast

Wanneer je een klimaatkast kiest met het juiste formaat en de hoeveelheid zones die je nodig hebt, ervaar je alle voordelen die dit apparaat je te bieden heeft. Bovendien staan deze kasten prachtig in de moderne keuken. Wil jij graag optimaal genieten van ieder glaasje wijn? Schaf dan de ideale wijnklimaatkast aan.

 

Vorige

Opsluitbanden: de basis voor een strakke bestrating

Volgende

De nieuwste speakers trendsĀ 

Laatste van Blog

withemes on instagram