Wanneer ben je arbeidsongeschikt en wie bepaalt dit?

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt of overweegt er een af te sluiten, is het belangrijk om te weten wanneer je als arbeidsongeschikt wordt beschouwd en wie dit bepaalt. Let op: ‘’De arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is verplicht’’ binnen een aantal jaar. In dit blogartikel zullen we ingaan op deze vragen en je informeren over de verschillende aspecten van arbeidsongeschiktheid.

 

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Bij het beoordelen van arbeidsongeschiktheid wordt er onderscheid gemaakt tussen beroepsarbeidsongeschiktheid en passende arbeid/arbeidsongeschiktheid. Beroepsarbeidsongeschiktheid houdt in dat je door ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om je eigen beroep uit te oefenen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een pianist bent en je je handen niet meer kunt gebruiken, je als beroepsarbeidsongeschikt wordt beschouwd.

 

Passende arbeid/arbeidsongeschiktheid

Als je niet meer in staat bent om je eigen beroep uit te oefenen, wordt er gekeken naar passende arbeid. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden die je nog hebt om ander werk te verrichten. Er wordt gekeken naar je opleiding, werkervaring en functionele mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld als timmerman niet meer kunt werken vanwege rugklachten, maar wel nog licht administratief werk kunt verrichten, kan het zijn dat je als arbeidsongeschikt wordt beschouwd voor je eigen beroep, maar niet voor passende arbeid.

 

Medische beoordeling en functionele mogelijkheden

Om vast te stellen of je arbeidsongeschikt bent, wordt er een medische beoordeling uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken naar je medische situatie en naar je functionele mogelijkheden. Er wordt gekeken naar wat je nog wel kunt in plaats van naar wat je niet meer kunt. Dit kan betekenen dat je ondanks bepaalde beperkingen nog wel in staat bent om bepaald werk te verrichten.

 

 

Bedrijfsarts en UWV

De medische beoordeling wordt vaak uitgevoerd door een bedrijfsarts. Deze arts is gespecialiseerd in het beoordelen van arbeidsongeschiktheid en kan advies geven over je mogelijkheden. Als je het niet eens bent met de beoordeling van de bedrijfsarts, kun je een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.

 

Als er twijfel bestaat over de mate van arbeidsongeschiktheid, kan het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) ook een beoordeling uitvoeren. Het UWV kan een onafhankelijk oordeel geven over je arbeidsongeschiktheid en dit kan van invloed zijn op het recht op een uitkering.

 

Blijf goed geïnformeerd

Het bepalen van arbeidsongeschiktheid is een complex proces waarbij verschillende factoren worden meegewogen. Of je nu beroepsarbeidsongeschikt bent of niet meer in staat bent om passende arbeid te verrichten, het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over je rechten en mogelijkheden. Het raadplegen van een specialist op het gebied van arbeidsongeschiktheid kan hierbij helpen, zodat je de juiste keuzes kunt maken voor jezelf en je toekomst.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

De verbouwing van een badkamer in 5 stappen

Volgende

Opsluitbanden: de basis voor een strakke bestrating

Laatste van Blog

withemes on instagram