/

Investeren in zonnepanelen

Energie opwekken uit zonlicht: het kan met zonnepanelen. Anno 2023 hebben 2 miljoen woningen zonnepanelen. Daarmee wordt 14% van alle stroomvraag in Nederland gedekt met zonnestroom. Ben jij er over aan het nadenken om te investeren in zonnepanelen? Of twijfel je of het in 2023 nog wel rendabel is om hierin te investeren? Lees dan even verder.

Hoe werkt het?

Je hoeft geen zonnepanelen op je eigen dak te laten zetten om te kunnen investeren in zonnepanelen. Er zijn veel zonne-energieprojecten waarin je kunt investeren. Jaarlijks krijg je rendement uitgekeerd of kun je korting krijgen op je energierekening. Ontwikkelaars van duurzame zonneparken melden hun project aan op een platform en iedereen kan zich hierop inschrijven. Welk bedrag je inlegt, bepaal je zelf. Meestal investeren mensen tussen de € 250 en € 1.000. De zonnepanelen worden bijvoorbeeld geplaatst op het dak van een stadion of een school. Mensen kopen een zonnedeel van het project en samen is het hele project gedekt. Na een aantal jaar krijg je je investering weer terug. In de tussentijd heb je elk jaar de rente of korting ontvangen.

Is het anno 2023 nog een goed idee om te investeren in zonnepanelen?

Wil je liever investeren in zonnepanelen op je eigen dak? Vanaf 1 januari 2023 geldt er een btw-nultarief op de plaatsing van zonnepanelen. Dit betekent dat je geen BTW betaalt om je zonnepanelen te laten leveren en plaatsen. Voorheen betaalde je 21% BTW. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen in 2023 aantrekkelijker. De kosten van zonnepanelen zijn gemiddeld € 4.500. Je bespaart met zonnepanelen ongeveer € 510 per jaar. Dus na zeven jaar is je investering terugverdiend. Dit is vergelijkbaar met een spaarrente van 4.3%! Een goede investering dus. Zelfs nu de salderingsregeling is afgebouwd, is het rendabel. De afbouwing heeft alleen invloed op de terugverdientijd. Dit kan daardoor iets langer zijn dan zeven jaar. Zelf zonnepanelen aanschaffen is natuurlijk duurder dan investeren in een zonneproject. Maar de opbrengst is groter. Mocht je geen toereikende spaarrekening hebben, dan kun je in sommige gevallen een lening voor zonnepanelen aangaan.

Duurzaam investeren

Met de investering in zonnepanelen maak je je woning weer een stuk duurzamer. Bij het opwekken van zonnestroom komen namelijk geen milieuvervuilende stoffen of broeikassen vrij. Met een set van tien zonnepanelen op je dak, bespaar je ongeveer 1.400 kilo CO₂ per jaar. Mocht je woning niet geschikt zijn voor eigen zonnepanelen, maar wil je wel zonne-energie opwekken, dan is investeren in een zonneproject een duurzaam alternatief.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Tips voor het geven van een heerlijke massage

Volgende

De juiste keuzes maken voor jouw crypto

Laatste van Blog

withemes on instagram