/

Hoe is het herstel van een hernia operatie?

Last Updated on: 19th december 2023, 09:47 am

Als je een hernia hebt opgelopen, word je vandaag de dag niet altijd hieraan geopereerd. In sommige gevallen blijkt dit echter wel nodig te zijn en moet je dus onder het mes. Na de operatie duurt het een tijdje voordat je hersteld bent. Hier hebben meerdere factoren invloed op. Denk hierbij aan je lichamelijke conditie en leeftijd. Heb je eerder operaties gehad aan de wervelkolom? Ook dat speelt een rol in je herstel. In dit artikel lees je meer over hoe het herstel na een hernia operatie er precies uitziet.

De operatiedag

Nadat je de hernia operatie hebt ondergaan, moet je nog 4 uur plat op bed liggen. Vervolgens mag je met de hulp van een verpleegkundige mobiliseren uit bed. Je kunt dan onder toezicht van je verpleegkundige bijvoorbeeld even op een stoel zitten om iets te eten of drinken. Ook krijg je na de operatie op dezelfde dag nog een bezoekje van de arts. Je wordt dan onderzocht om te kijken hoe het met je gaat, terwijl ook de kracht en het gevoel in je benen gecontroleerd wordt. De bedrust kan zo nu en dan trouwens langer duren, dit hangt van de persoon af. Dit zal doorgegeven worden na je operatie.

Dag 1

Je hernia behandeling is nog niet afgelopen na de operatie. Je verblijft na de operatiedag namelijk nog steeds in het ziekenhuis, al mag je op dag 1 wel wat meer doen. Zo mag je zittend ontbijten en jezelf bij de wastafel opfrissen. Je mag echter niet meer dan een kwartier blijven zitten. Wel mag je lopen op je kamer en afdeling als je veilig en zelfstandig kunt bewegen. Bovendien krijg je visite van een fysiotherapeut. Je krijgt geen oefeningen mee voor je rug, maar wel krijg je adviezen en tips.

Naar huis

Op de eerste dag na de operatie overleg je met je behandeld arts over wanneer je naar huis mag. Dit hangt af van het herstel van je wond, maar ook van jezelf. Zo wordt gekeken naar hoe goed je je kunt lopen en of je jezelf kunt aankleden en wassen. Je mag in de loop van de dag terugkeren naar je woning als dit goed verloopt. Voordat je echter naar huis gaat, krijg je nog een overdracht mee van de fysiotherapeut. Hiermee kun je vervolgens bij een andere fysio doorgaan met je therapie en dus het herstel van de operatie.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

5 redenen waarom een buitenverblijf in de tuin een goed idee is

Volgende

Relatiegeschenk voor in de keuken? Dit zijn de leukste cadeaus

Laatste van Blog

withemes on instagram