De perfecte plant als erfafscheiding in een kleinere tuin

De perfecte plant als erfafscheiding in een kleinere tuin

Je hebt een relatief kleine tuin, waarvoor je op zoek bent naar een mooie groene erfafscheiding. Je wilt geen hek of schutting, maar een echte haag. Helaas heb je niet zo veel ruimte tot je beschikking. Komt dit probleem je bekend voor? Lees dan vooral verder, want dit artikel vertelt je welk type plant aan alle bovenstaande eisen voldoet. En meer!

Verschillende soorten, verschillende eigenschappen

We zullen je niet langer in spanning houden, we hebben het hier over een lid van de familie der laurierhagen. Er zijn verschillende soorten laurierplanten in de handel en de eigenschappen van deze planten variëren. Over het algemeen geldt voor laurierplanten dat het relatief snelle groeiers zijn, maar de Portugese laurier vormt hierop een uitzondering. Het is juist die eigenschap die deze plant bij tuinbezitters zeer geliefd maakt. De plant groeit wel, maar dan vooral in de hoogte en niet zo zeer in de breedte. Dit heeft tot gevolg dat je er niet veel werk aan hebt om de haag mooi in vorm te houden. Gewoon twee keer per jaar de snoeimachine erlangs en klaar ben je!

Minder inkijk, minder lawaai

De reden voor mensen om een haag rond hun tuin te planten, is vaak tweeledig. Op de eerste plaats is het in letterlijke zin een erfafscheiding, maar vaak is de haag ook bedoeld om wat meer privacy te hebben. Een haag van twee meter hoog voorkomt dat passanten de tuin in kunnen kijken. Zo kun je onbezorgd zonnen en je kinderen naar hartenlust laten spelen zonder dat anderen dat kunnen observeren. Op dit gebied heeft de Portugese laurier veel te bieden. De bladeren zijn kleiner dan bij andere soorten, maar groeien wel lekker dicht op elkaar. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om door de haag heen te kunnen kijken. Zo’n bladerdek dempt ook heel wat geluid, dus als je te maken hebt met veel verkeerslawaai in jouw wijk, hou je ook dat wat beter op afstand.

Een echt stukje natuur

Ook in het kader van duurzaamheid is het beter om een Portugese laurierhaag te planten dan bijvoorbeeld een schutting te plaatsen. Bij goede verzorging gaat deze haag vele jaren mee en biedt al die tijd beschutting voor vogels, insecten en egels. Daarmee lever je in jouw eigen achtertuin een waardevolle bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit. De haag blijft overigens het hele jaar groen.

Vorige

Zo kom je tot een interieur dat past bij jouw smaak en wensen

Volgende

Vier ideeën voor een persoonlijke cadeau voor in huis

Laatste van Blog

withemes on instagram