/

De belangrijkste voordelen van gelaagd glas

Op sommige plekken is het noodzakelijk om veiligheidsglas te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het glaswerk in de serre of op daken. Voor de veiligheid is het van belang dat dit glas bij een breuk niet direct uiteenvalt. Als je kiest voor veiligheidsglas, dan heb je doorgaans de keuze uit gehard of gelaagd glas. Maar wat is het verschil? 

Gehard glas is door een speciale behandeling harder gemaakt. Hierdoor is een breuk nauwelijks mogelijk. Bij gelaagd glas zijn er verschillende laagjes glas gecreëerd met daartussen een folie. Dit zorgt ervoor dat het glas niet uiteenvalt bij een breuk, maar aan het folie blijft plakken. Zo ontstaan er dus nooit gevaarlijke scherven als het glas onverhoopt toch breekt. 
Beide soorten veiligheidsglas beschikken over voordelen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van gelaagd glas. Want waarom heeft dit type veiligheidsglas in de meeste gevallen de voorkeur? 

Je kunt er niet doorheen vallen 

In sommige situaties heeft glas ook een geheel andere functie. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij het glaswerk op een trap of een balkon. De kracht van dit glas is erg belangrijk. Het is toch altijd weer spannend als iemand te hard op het glas trapt of tegen het glas valt. Je moet er niet aan denken dat ze er dan doorheen zullen gaan. Als dat gebeurt, kan dit immers gigantische gevolgen hebben. 

Dit is dan ook direct de reden waarom op deze plekken meestal gelaagd wordt gebruikt. Gelaagd glas is namelijk doorvalveilig. Dat wil zeggen dat je hier nooit zomaar doorheen kunt vallen. Hoe hard je ook je best zou doen om het glas te breken, het is onmogelijk om er echt doorheen te gaan. Zelfs wanneer het glas gebroken is, houdt de speciale folie het glaswerk namelijk nog bij elkaar. Dit maakt dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als het glas om welke reden dan ook onverhoopt toch breekt. 

Inbraakwerend 

Nog een groot voordeel van gelaagd glas is dat het inbrekers buiten de deur kan houden. Vroeger was het voor de meeste inbrekers heel gemakkelijk om ergens binnen te komen. Niet alleen omdat er minder maatregelen werden getroffen, maar ook omdat het glaswerk in de meeste gevallen niet zo sterk was. De meeste ruiten konden met een enkele tik tegen het glas al gebroken worden. Hierdoor kon een inbreker al snel een woning betreden. Tegenwoordig is dat wel anders. Zeker wanneer je gelaagd glas gebruikt. Dit glas kan simpelweg niet zo eenvoudig gebroken worden. Bovendien zorgt een breuk er niet voor dat je de ruit volledig kunt openen. Dat maakt dat simpelweg een ruitje intikken onmogelijk is geworden en inbrekers al snel een ander doelwit zoeken. 

Minder kans op letsel 

Een kapotte ruit in een schuifpui of deur kan grote gevolgen hebben. Het is niet alleen heel vervelend, maar wat gebeurt er als er iemand door de ruit valt? Dit kan enorme risico’s opleveren. Het letselgevaar neemt flink af door voor gelaagd glas te kiezen. Doordat de ruit niet uiteen spat, zullen er minder snel verwondingen optreden. In elk geval niet meer dan een enkele schram. 

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

6 tips om vandaag nog iemand te verrassen

Volgende

Hoe geef je tegels en sierbestrating een mooie plek in jouw tuin?

Laatste van Blog

withemes on instagram