Betontegels: een trend die niet snel uit de mode raakt

Betontegels en keramieken tegels met een betonlook zijn bijzonder gewild. Ze hebben de luxe uitstraling van natuursteen, terwijl ze veel praktischer en betaalbaarder zijn. Deze tegels vinden we vaak in een moderne of retro woonstijl – maar ze verdienen een veel bredere toepassing. Lees hier waarom betontegels een duurzame en trendy vloer opleveren.

De voordelen van betontegels

Om te beginnen is de prijs van de tegels gunstig. Beton is nu eenmaal een goedkoop bouwmateriaal: het is niet voor niets dat de moderne wereld opgebouwd is uit beton. Die mooie prijs komt ook doordat beton bijzonder makkelijk te maken is uit gerecyclede grondstoffen, afkomstig van sloopprojecten en overtollig bouwmateriaal. Dat maakt beton trouwens ook een duurzame keuze.

Ten tweede is beton ongelofelijk slijtvast. Intensieve beloping, vallende objecten, krassen van scherpe voorwerpen, druk van zware meubels: het taaie beton blijft heel en behoudt tientallen jaren lang zijn originele uiterlijk. Daarmee is een keuze voor betonlook tegels meteen een investering in een langdurige oplossing voor de woon- en werkomgeving.

Verder zijn de tegels erg makkelijk zelf te leggen. Door het grote oppervlak en de rechte randen kan iedereen een professioneel ogend verband van tegels opbouwen. Gebruik tegellijm om ze muurvast op hun plek te zetten, of zet ze op tegeldragers. Werk de voegen af met een elastisch voegmiddel en klaar is Kees. De tegels laten zich ook prima over vloerverwarming heen leggen en houden de warmte daarvan lang vast.

De verschillende soorten betontegels

Nóg een voordeel van betonlook tegels is de variatie. Door het toevoegen van kleurstoffen kunnen de tegels tijdens de productie van veel aantrekkelijke tinten en patronen worden voorzien. Er zijn vloertegels, wandtegels, tegels die geschikt zijn voor binnen én voor buiten, en tegels in elk denkbaar formaat.

De standaard betontegel is gemaakt van alleen dat materiaal, het oersterke beton. Deze tegels hebben een mat en wat ruwer oppervlak en worden vooral op de werkvloer toegepast. Voor woningen zijn betonnen tegels met een keramieken bovenlaag vaak geschikter. Die zijn gladder en erg makkelijk te reinigen. Dan zijn er ook nog tegels van volledig keramiek, een keihard en betrouwbaar materiaal voor zowel wand- als vloerbekleding.

De kleur van de tegels kan variëren van wit tot zwart, met alle mogelijke tinten daar tussenin. Er zijn tegels verkrijgbaar met een blauwe, roze, bruine of rode zweem. En behalve vierkante en rechthoeken tegels bestaan er ook tegels met een gebroken kintsugi-look die uit verschillende scherven lijken te zijn opgebouwd.

Zelf betontegels toepassen in je interieur

Door de stoere no-nonsense uitstraling zijn deze tegels een fantastische vloeroplossing voor een industriële of traditionele woonstijl. Combineer ze met antieke houten kasten, minimalistische metalen lampen en decadente leren meubelen, en geniet van de warme, betrouwbare uitstraling van het geheel. Vooral de tegels met een donkere tint zijn heel geschikt voor een woning of bedrijf met een solide atmosfeer

Maar de oerkracht van betontegels leent zich ook voor een moderne of futuristische sfeer. Zeker de varianten met een lichte tint zijn erg geschikt voor grotere vloeren en combineren goed met meubels en elementen van glas, RVS en kunststof. Door lichte tegels te leggen in een ruimte waar opgewekte kleuren overheersen creëer je een toegankelijke look en een avant-gardistische uitstraling. En er zijn méér mooie combi’s mogelijk met deze tegels – je eigen fantasie is hier de limiet.

Ontdek zelf de kracht van betontegels

Ben je enthousiast over deze sterke en betaalbare vorm van vloerbekleding? Ga eens scrollen door het assortiment van Totaaltegel. En kom erachter of dit inderdaad de perfecte oplossing is voor jouw woonhuis of bedrijfspand.

Vorige

De ultieme kracht van deurmatten

Volgende

Badkamerspiegels: de finishing touch voor jouw badkamer

Laatste van Blog

withemes on instagram