Betaal jij voor medische kosten die je nooit maakt?

Hoe vaak ben jij de afgelopen jaren bij de orthodontist geweest? Of bij een diëtist? Heb je regelmatig de hulp van een podotherapeut nodig, of draag je een bril met een hoge sterkte? Breng je regelmatig een bezoekje aan de fysiotherapeut, of heb je komend jaar kraamzorg nodig? Het zou zo maar kunnen dat je op al deze vragen ‘nee’ antwoordt. Is dat het geval, dan kan het geen kwaad om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken. De kans is namelijk groot dat je meer premie betaalt dan eigenlijk nodig is.

Sommige kosten delen we samen

In Nederland hebben we allemaal verplicht een Basisverzekering afgesloten. Op deze manier zorgen we er samen voor dat medische zorg voor iedereen, voor onszelf maar ook voor anderen, bereikbaar blijft.

Vanuit het basispakket worden namelijk alle medische kosten vergoed die we als mens nu eenmaal moeten kunnen maken. Een bezoekje aan de huisarts, bijvoorbeeld. Geld mag daarbij nooit een belemmering zijn. Ook een medisch specialist of een opname in een ziekenhuis worden op deze manier bijvoorbeeld altijd vergoed. De kosten dragen we samen; mensen die nauwelijks bij een arts komen betalen evenveel als chronisch zieken die juist veel zorg nodig hebben. We helpen elkaar allemaal een handje. Het basispakket is voor iedereen gelijk, delen ervan niet laten verzekeren om zo een lagere premie te betalen is dus niet mogelijk.

Ben jij aanvullend verzekerd?

Naast de basisverzekering hebben veel mensen ook een aanvullende verzekering. Hieruit worden de kosten vergoed die niet in het basispakket zitten. Een aanvullende verzekering afsluiten, dat is niet verplicht en dus volledig je eigen keuze. Bovendien kun je ook nog eens uit heel veel verschillende pakketten, met ieder hun eigen dekking kiezen.

Heb je het gevoel dat je veel meer aan verzekeringen betaalt dan je qua medische kosten per jaar maakt, dan is het goed om eens naar je aanvullende verzekeringen te kijken. Aan het basispakket kun je namelijk niets veranderen, maar op het gebied van aanvullende verzekeringen heb je volop keuze. Kijk eens goed naar wat je huidige verzekering allemaal dekt, en bepaal eens welke kosten je waarschijnlijk nooit zal maken. Zijn dat er aardig wat, dan kan het zeker de moeite lonen om eens wat andere pakketten te bekijken. Er is namelijk keuze genoeg, en de kans is groot dat er zeker een pakket is dat beter aansluit bij wat jij eigenlijk nodig hebt. Blijkt dat een stuk minder te zijn dan waarvoor je nu verzekerd bent, kan dat aardig wat premie in de maand schelen!

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Signalen die aangeven dat het tijd is voor een bril

Volgende

Zijn er ook crypto’s die wat terug doen voor de natuur en het milieu?

Laatste van Blog

withemes on instagram