5 manieren om koken leuker te maken

5 manieren om koken leuker te maken

Waar de een het liefst de hele dag door in de keuken staat, vindt de ander er maar weinig aan. Behoor je tot de tweede categorie? Je bent echt niet de enige! Probeer koken zo leuk mogelijk voor jezelf te maken. Het is immers toch een belangrijke skill in het leven. Deze tips kunnen je inspireren.

Kook wat je lekker vindt

Het is natuurlijk motiverend als je op tafel zet wat je lekker vindt. Heb je een favoriete groente? Of een stuk vis dat je maar al te graag eet? Ga daar lekker mee aan de slag in de keuken. Uiteraard kun je wel als uitgangspunt aanhouden dat je zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. Maar daarbinnen is er een heleboel mogelijk. Heb je een gezin? Voor iedereen is het belangrijk om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt de dagelijkse voeding aanvullen met supplementen, zoals een kinder multivitamine. Ideaal voor de ondersteuning van het energieniveau van je kind. En uit ons eten halen we ook energie! Zie het koken daarom als iets leuks en nuttigs om te doen, waarbij je je favoriete ingrediënten een hoofdrol laat spelen.

Samen koken

Samen is leuker dan alleen! Daarom is het een aanrader om samen te koken. Met je partner bijvoorbeeld, of met je kind(eren). Of nodig een vriend(in) uit om samen een avondje in de keuken te staan. Een goede band met je buren? Die kunnen ook makkelijk langskomen om te koken en daarna te eten met elkaar. Spreek samen af wat je gaat maken. Of haal zelf alvast de ingrediënten in huis in iets mee te bereiden. Dat kan best een simpele maaltijd zijn. Je hoeft niet ingewikkeld te koken, als je daar geen behoefte aan hebt. Tijdens het bereiden en koken klets je gezellig samen, en is de tijd eigenlijk voorbij voordat je het in de gaten hebt. Die maaltijd staat dus zo op tafel! En aan tafel is er ook nog een gezellig moment.

Basismaaltijden

Als je het vaak te druk hebt om te koken of om een andere reden weinig tijd hebt, kun je kiezen voor basismaaltijden. Dit zijn maaltijden zonder poespas, die in no time op tafel staan. Maak het dus niet onnodig ingewikkeld! Kruiden en andere extra’s kun je bijvoorbeeld achterwege laten. Zeker als het je qua smaak ook niet echt interesseert. Een goed voorbeeld van zo’n maaltijd is een avg’tje: je maakt aardappelen, groenten en vis, vlees of een vleesvervanger klaar. Meer niet! Zo hoef je niet zo na te denken over het eten dat je bereidt. Wissel natuurlijk wel af tussen de maaltijden die je klaarmaakt, om belangrijke voedingsstoffen en ingrediënten te nuttigen. Soms moet je extra goed letten op specifieke voedingsstoffen. Verwacht je een kindje? Met zwangerschapsvitamines in aanvulling op je voeding krijg je de nodige foliumzuur en vitamine D3 binnen. Dat is belangrijk voor onder andere de groei van je kindje, maar ook voor de ondersteuning van de weerstand.

Recept volgen

Vind je het ingewikkeld om een maaltijd te bedenken? Dan is het een aanrader om een recept te volgen. Er zijn duizenden recepten te vinden, of je nu snel, makkelijk of uitgebreid wilt koken. Stap voor stap bereid je zo de maaltijd. En stiekem steek je daar tegelijkertijd ook nog best wat van op, bijvoorbeeld over het combineren van ingrediënten. Voor de beginnende kok is dit dus zeker een handige zet. Maar ook als je al jarenlang kookt, is het ideaal om (soms) een recept te gebruiken. Je hoeft het wiel op die manier niet zelf opnieuw uit te vinden!

Eten plannen

Tot slot helpt het om je maaltijden te plannen. Bedenk op maandag al wat je de hele week gaat eten. Dat voorkomt de nodige stress. Haal het liefst ook meteen alle benodigde boodschappen in huis. Zo hoef je de koelkast en voorraadkast maar te openen, en kun je meteen aan de slag gaan. Wat een efficiëntie!

Waar het in de basis op neerkomt? Zo min mogelijk hoeven nadenken maakt koken makkelijker. Maar blijf jezelf ook uitdagen als je daar wel tijd voor of zin in hebt. Een verrassend recept uitkiezen is dan juist een aanrader. Onthoud als laatst dat er na het koken een heerlijk maaltje op je staat te wachten. Daar mag je best wat tijd, liefde en aandacht in stoppen.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Uitzendbureau beginnen? Dit heb je nodig!

Volgende

Dit is hoe je meer sfeer in je woonkamer kunt brengen!

Laatste van Blog

withemes on instagram