Uitzendbureau beginnen? Dit heb je nodig!

Heb je jarenlange ervaring in de uitzendbranche en droom je van een bestaan als zelfstandig ondernemer? Dan wil je misschien je eigen uitzendbureau beginnen. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Zo heb je ook dingen nodig als je een uitzendbureau begint. In deze tekst hebben wij de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Financiering

Een eigen uitzendbureau beginnen brengt kosten met zich mee. Vandaar dat je een financiering nodig hebt. Een deel van dit geld gebruik je voor een werkruimte, bedrijfsauto en inventaris. Toch moet je vaak een aanzienlijk groter bedrag lenen, want als eigenaar van een uitzendbureau financier je de lonen van uitzendkrachten voor. Volgens de wet moeten je klanten jou binnen 30 dagen betalen, maar in de praktijk duurt dit soms wel 60 dagen. Omdat je in dat geval twee maanden voorfinanciert, heb je flink wat geld nodig.

2. Zakelijke rekening

Als zelfstandig ondernemer ontkom je er eigenlijk niet aan om een zakelijke rekening te openen. Volgens de wet is dit misschien niet verplicht, maar een bank wil niet dat jij je privérekening ook voor je bedrijf gebruikt. Open daarom een zakelijke rekening als je een uitzendbureau begint. Je profiteert zelf overigens ook van de nodige voordelen als je een bedrijfsrekening opent. Zo blijft zakelijk geld en privégeld gescheiden, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de boekhouding.

3. Keurmerken

Voor ondernemers is het belangrijk om betrouwbaarheid uit te stralen. Keurmerken kunnen je hier een handje bij helpen. Het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) is hier een goed voorbeeld van. Hiermee heb je als uitzendbureau een streepje voor bij opdrachtgevers, loop je minder risico op keten- en inlenersaansprakelijkheid en toon je aan dat je administratie op orde is. Om het SNA-keurmerk te bemachtigen moet je zowel over een NEN 4400-1 als NEN 4400-2 certificering beschikken.

Focus jij je met je uitzendbureau op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Dan heb je bovendien baat bij het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Als jouw bedrijf dit keurmerk draagt, is het voor iedereen duidelijk dat je kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien laat je zien dat je een inclusief beleid voert. Om het PSO certificaat te bemachtigen, moet er een PSO-audit plaatsvinden. Op basis hiervan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de certificering.

4. Verzekeringen

Zakelijke verzekeringen zijn weliswaar (nog) niet verplicht, maar je hebt ze wel nodig als je een uitzendbureau begint. Als ondernemer loop je immers risico’s en met verzekeringen kun jij je hiertegen indekken. Zorg er allereerst voor dat je zelf goed verzekerd bent. Sluit in ieder geval een arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af, maar overweeg ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Aangezien je ook personeel in dienst hebt als je een uitzendbureau begint, moet jij je werknemers ook verzekeren. Vind je het lastig om te bepalen welke verzekeringen je af moet sluiten? Breng dan je risico’s in kaart en hak op basis hiervan knopen door.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Waarom werkschoenen een must zijn voor elke professional

Volgende

5 manieren om koken leuker te maken

Laatste van Blog

withemes on instagram