/

Woontrends voor een duurzaam en comfortabel huis

Meer dan ooit realiseren we ons dat we de milieuvernietiging en de klimaatopwarming nu echt samen moeten afremmen. Voor een groot deel is dat een taak voor de wereldleiders die verstandige – en moeilijke – beslissingen moeten nemen. Maar ook elke particuliere woningbezitter en huurder kan stappen zetten om de vervuiling en CO2-uitstoot een halt toe te roepen. Lees deze tips voor woontrends in een duurzaam en comfortabel huis en draag zelf je ecologische steentje bij!

Duurzame bouwmaterialen

In de nieuwe woningbouw is het gebruik van duurzame materialen uit de natuur erg trendy. Hierbij past de inzet van materialen die bijna oneindig voorradig zijn, zoals leem. Andere duurzame materialen kunnen telkens opnieuw aangeplant en geoogst worden. De nieuwste woontrends bij woningisolatie gaan om het gebruik van planten als hennep, houtvezel en vlas: hernieuwbare grondstoffen met een goede isolerende waarde. Het snel groeiende en oersterke bamboe kan nu voor bijna elke gewenste structuur worden gebruikt en geldt als één van de materialen van de toekomst. Ook houtbouw kan als milieuvriendelijk worden beschouwd, zolang het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen met een FSC-keurmerk.

Verduurzaming van je huis

Is je huis al gebouwd? Dan kan je toch nog steeds veel doen om het milieuvriendelijker te maken. Het isoleren van de muren, daken en vloeren is daarbij een belangrijke stap. Die ingreep scheelt niet alleen CO2-uitstoot doordat je minder hoeft te stoken, maar bespaart je op jaarbasis ook flink wat geld aan energiekosten. Als je je huis wilt verbouwen of renoveren, maak dan gebruik van gerecyclede materialen – polyester, betonpuin en aluminium worden steeds vaker hergebruikt. Als verlengde van je woning duurzamer maken kan je verder overschakelen op elektrisch rijden. Thuis een laadpaal voor elektrische voertuigen laten installeren is makkelijker en goedkoper dan ooit. Bovendien zijn hier subsidies voor verkrijgbaar!

Natuurlijke materialen in het interieur

Ook binnenin je woning kan je een paar woontrends volgen om groener te leven. Meubels en accessoires van kunststof en kunstvezels zijn daarbij uit den boze: de moderne woontrends maken veel gebruik van natuurlijke materialen als hout, glas en steen. Meubels zijn in deze nieuwe filosofie gemaakt van gerecycled of verantwoordelijk geteeld hout. Het textiel op banken en stoelen is gemaakt van makkelijk te telen gewassen met een laag pesticidengebruik, zoals zeegras en hennep. Merken als Urbansofa doen goede zaken met aantrekkelijke lampen zoals een hanglamp smoke glas. En slijtvaste vloertegels van beton of keramiek zijn eenvoudig te maken én te recyclen.

Emissiearme verwarming en verlichting

In ons klimaat hebben we in de donkere maanden domweg licht en verwarming nodig om ons huis leefbaar te houden. Gelukkig staat de technologie aan onze kant, en je kunt nu met veel minder energieverbruik je huis tot een comfortabele plek omtoveren. Hierbij passen woontrends als het aankopen van warmtepompen voor gratis verwarming, de aanschaf van steeds goedkoper wordende zonnepanelen en het overschakelen op inductiekoken. Ook het vervangen van je CV door infraroodpanelen met een hoog rendement maken van je huis een duurzame woonplek.

Hopelijk inspireert dit artikel je om zelf je huis te verduurzamen. Bedenk dat niet alleen het eindresultaat, een groenere woning, telt. Ook de zoektocht naar een prachtige en verantwoordelijke nieuwe inrichting kan een belevenis op zich zijn!
 

Vorige

Knallend het jaar uit? De leukste idee├źn voor oudjaarsavond!

Volgende

Symptomen herkennen van gebroken grote tenen. Let hier op

Laatste van Blog

withemes on instagram