Heb je een eigen woning gekocht? Gefeliciteerd! Er komt veel bij kijken, ook als de aankoop gedaan is. Waar kun je allemaal nog aan denken om het woonplezier zo groot mogelijk te maken? In dit artikel delen we 4 praktische tips.
Woning renoveren
Hoe mooi je nieuwe woning ook is, de kans is groot dat je nog wel het een en ander wilt opknappen. Ga hier het liefst zo snel mogelijk mee aan de slag. Dan is het maar gedaan en kun je met plezier in je nieuwe huis gaan wonen. Kijk kritisch naar de woning en verzamel er zoveel mogelijk informatie over – wat je natuurlijk ook al voor de aankoop kunt doen. Wat is de staat van het huis? Hoe zien de keuken en badkamer eruit? Wat wil je binnen aanzienbare tijd renoveren? Gelukkig is er natuurlijk veel mogelijk wat betreft renovatie. Je kunt bij asbest Amsterdam ook laten controleren of er asbest in de woning aanwezig is. Dit werd vroeger veel gebruikt bij de bouw van woningen, maar er zitten gezondheidsrisico’s aan vast. Asbest kan zitten in onder andere gevels, schoorstenen en golfplaten, met name in woningen van voor het jaar 1994. Zoek dit goed uit.
Verbouwingsplan
Ga je de woning flink verbouwen? Start daar niet zomaar mee, maar werk met een verbouwingsplan. Zo kun je een logische volgorde aanhouden en behoud je het overzicht. Een goede eerste stap? Laat bij asbest Utrecht vaststellen of er asbest aanwezig is in de nieuwe woning. Dit kun je laten verwijderen. Laat dit altijd door een expert doen, om de veiligheid te waarborgen. Het gaat immers om een gevaarlijke stof, die schadelijk is voor de gezondheid. Ook het isoleren van de woning is een eerste onderdeel van de verbouwing. Denk meteen aan het plaatsen van vloerverwarming. Pas daarna ga je aan de slag met bijvoorbeeld het leggen van een nieuwe vloer of het verder aanpakken van de keuken of badkamer. Neem de tijd bij het opstellen van het plan en neem er zoveel mogelijk details in op. Zorg er tevens voor dat de verbouwing op een veilige manier kan worden uitgevoerd. En voor sommige verbouwingsplannen heb je een vergunning nodig: dit vraag je aan bij de gemeente.
Adres doorgeven en inschrijven
Er komt een heleboel op je af in een verhuisproces. Je kunt zomaar vergeten om je nieuwe adres door te geven! Schrijf het op als to do en doe dit het liefst al vroegtijdig. Licht je familie en vrienden in over je nieuwe adres, met een verhuiskaartje. Je kunt ze natuurlijk meteen uitnodigen voor een housewarming, maar als er eerst nog een verbouwing aan te pas moet komen, komt dat later wel een keer. Geef ook aan instanties en organisaties je nieuwe adres door, zoals je werk, (sport)school en verzekeringsmaatschappijen. Ook de gemeente wil je nieuwe adres weten. Verhuis je naar een andere gemeente? Dan is het zaak om je in te schrijven. Verder heb je natuurlijk energie nodig in je nieuwe huis. Vraag dit op tijd aan, zodat je gebruik kunt maken van elektriciteit en gas. Dit kan ook tijdens de verbouwing al belangrijk zijn, en dus niet pas als je in het huis gaat wonen. Wat je vanaf de verhuisdatum tevens nodig hebt? Internet en televisie, wat je ook ruim van tevoren al kunt regelen.
Contact met de buren
Het is prettig om goed contact met de buren te hebben. Stel je daarom zo snel mogelijk voor aan je nieuwe buren! Zo laat je meteen een goede eerste indruk achter. Je hoeft heus niet direct op een uitgebreid bezoek te gaan, maar laat gewoon even van je horen. Licht de buren ook in over eventuele verbouwingsplannen. Er is namelijk al snel sprake van geluidsoverlast, maar dan heb je dit in ieder geval alvast gemeld. Als het huis een beetje naar wens is, kun je de buren uitnodigen voor een kop koffie om verder kennis te maken.
Met alle to do’s en regelzaken die bij een verhuizing komen kijken, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hopelijk heb je iets aan deze tips! Houd verder vooral het hoofd koel en pak alles stapje voor stapje aan bij de verbouwing en verhuizing.