Waar moet je op letten als je je trap wilt renoveren

Ongemerkt loop je op een dag vaak de trap op en neer. Omdat de loop op de trap eigenlijk altijd op dezelfde plek van de trede plaatsvindt, zie je daar op enig moment de gevolgen van. Afhankelijk van het materiaal van je trap en de intensiviteit van het gebruik, is een trap na een aantal jaren aan renovatie toe. Voordat je de trap gaat renoveren, moet je met de volgende dingen rekening houden.

Waar moet je op letten als je je trap wilt renoveren?

Het renoveren van een trap zorgt voor een onderbreking van je dagelijkse bezigheden en routine. Want de trap kan op dat moment niet gebruikt worden. Een traprenovatie kan binnen een dag gerealiseerd zijn. De totale duur van de werkzaamheden is onder andere afhankelijk van de omvang van de renovatie. Je moet er dus rekening mee houden dat je minimaal een dag niet naar de bovenverdieping kunt lopen.

Kies materialen die bij je inrichting passen

Nu je op het punt staat de trap te renoveren, is het goed om te kijken naar de stijl die je wilt hebben. In een moderne inrichting passen traptredes van laminaat of pvc. Dit materiaal is in vele kleuren verkrijgbaar, waardoor je er een klassieke, landelijke of industriële uitstraling aan kunt geven. Het is bovendien slijtvast. Met een speciale toplaag glijd je ook niet eenvoudig uit op deze traptreden.

Een andere optie om je trap te bekleden, is door tapijt te leggen. Dit type bekleding staat bekend om een hoge mate van geluidsdemping. Een nadeel is dat vuil en stof zich gemakkelijk aan de stof hechten en dat het minder gemakkelijk schoon te maken is.

Maak van de traprenovatie een complete renovatie

Door het weghalen van de oude trapbekleding en het vervangen door nieuwe, krijgt je trap een heel andere aanblik. De muur die op de trap aansluit, kan dan waarschijnlijk ook wel een opknapbeurt gebruiken. Misschien omdat je bij de nieuwe trap een ander type traprand krijgt. Of de huidige kleur op de muur past niet meer bij de nieuwe trapbekleding.

Schilder eerst je muren in de gewenste kleur voordat je de trap gaat renoveren. Daarmee voorkom je dat er verfspetters op je gerenoveerde trap terechtkomen.

Ga je zelf de trap renoveren of laat je het aan de vakman over?

Het is op zich niet moeilijk om zelf een trap te renoveren. Toch is het een klus die ook lastig kan zijn. Een open trap is meestal eenvoudiger te renoveren dan een gesloten trap of een trap waar een draai in zit. Een ander belangrijk onderdeel van de traprenovatie is het verwijderen van de oude trapbekleding. Als je bijvoorbeeld lijmresten niet goed verwijderd krijgt, belemmert je dat bij het aanbrengen van de nieuwe bekleding. Of het uiteindelijke resultaat heeft eronder te lijden.

Kies je voor traprenovatie door een vakman dan wordt de bestaande trap volledig klaargemaakt voor de nieuwe trapbekleding. Indien noodzakelijk zullen er ook reparaties uitgevoerd worden. Of krakende treden worden aangepakt. Op deze manier krijg je niet alleen een trap met een nieuw uiterlijk, maar ook een solide trap die nog jaren mee gaat.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

Eenvoudige antwoorden op al je ziektekostenverzekeringsvragen voor 18-jarigen en studenten

Volgende

Gegrom en Gefluit: Het Mysterie van Snurken Ontwarren en Oplossingen Vinden met een Anti Snurk Kussen

Laatste van Blog

withemes on instagram