Verschillenden methoden om je zwembad te verwarmen

Lekker zwemmen in je eigen bad doe je het beste wanneer het water zo rond de 27°C is. Helaas bereikt je zwemwater deze temperatuur vaak niet uit zichzelf. Gelukkig kun je daar eenvoudig wat aan doen via het plaatsen van zwembadverwarming. Zwemmen in te koud water is niet goed voor je lichaam, omdat het meer inspanning moet verrichten om op temperatuur te blijven. Dit kost je veel energie. Is het water lekker verwarmd? Dan is het zwemmen veel prettiger en wil je langer doorgaan. Lees verder voor meer informatie over verschillende methoden om je zwembad te verwarmen!

 

Verschillende manieren om je zwembad te verwarmen

We geven je enkele methoden om je zwembad te verwarmen. 

1. Warmtepompen

Ga je voor een energiezuinige en doeltreffende verwarming? Dan is het goed idee om een warmtepomp zwembad aan te sluiten. Dit systeem verbruikt relatief weinig energie en je kunt het eenvoudig zelf installeren. De kosten voor het verwarmen van je zwembad blijven hierdoor ook laag. De inverter warmtepomp is een variant die nog stiller en zuiniger is. Waar je wel op moet letten is dat warmtepompen niet altijd goed overweg kunnen met te lage temperaturen.

 

2. Zonnecollectoren

Nog een heel zuinige en milieuvriendelijke manier om je zwemwater te verwarmen is via zonnecollectoren. Deze zijn goedkoop in de aanschaf en na de installatie hoef je alleen nog maar te wachten tot de zon gaat schijnen! Dit is dan ook wel weer een klein nadeel, want je hebt de zon echt nodig om je zwemwater lekker warm te krijgen. Verder werkt verwarming via zonnecollectoren niet zo snel als een warmtepomp.

 

3. Gas- of elektrische verwarming

Je kunt je bad ook verwarmen met gas of elektra. Dit zorgt ervoor dat het zwemwater vrij snel op de juiste temperatuur is. Zo kun je sneller baantjes trekken of lekker ronddobberen. Een groot nadeel is echter dat zwembad verwarming via elektra of gas niet bepaald zuinig is. Het verbruik is bij beiden vrij hoog, waardoor ook de kosten van het verwarmen een stuk hoger liggen. Bovendien is verwarmen met bijvoorbeeld gas minder milieuvriendelijk.

 

Verwarmende zwembadafdekking

Zodra je zwemwater lekker op temperatuur is, is het natuurlijk belangrijk om dit vast te houden. Daarom is het een goed idee om verwarmende zwembadafdekking te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat, minder water verdampt en dat het water in je zwembad door de warmte van de zon verder opwarmt. Bijkomend voordeel dat er minder blad en ander vuil in je zwemwater komt.

 

De verschillende methodes vergeleken

Ga je voor duurzaam verwarmen? Dan is een warmtepomp of een systeem met zonnecollectoren een goede keuze. Bijkomend voordeel is dat deze opties vrij voordelig zijn, zowel in de aanschaf als in het verbruik. Moet je zwemwater vooral snel opgewarmd kunnen worden en zijn de kosten minder belangrijk? Kies dan eerder voor gasverwarming of elektrische verwarming.

 

De beste methode voor jouw zwembad

Bij het kiezen van de juiste zwembadverwarming is het goed om te letten op het verbruik, de mate van energiezuinigheid en natuurlijk het formaat van je bad. Zo vind je altijd jouw perfecte keuze!

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

De gezondheidsvoordelen van fietsen met een e-bike

Volgende

Red Levens met een EHBO Cursus

Laatste van Blog

withemes on instagram