Tips voor het veilig en efficiënt stoken van een houtkachel

Een houtkachel, wie wil dat nou niet? Gezellig voor het vuurtje met een hapje, een drankje en een boekje. Niks klinkt gezelliger. Een houtkachel is niet alleen heel erg leuk, maar ook duurzamer en goedkoper dan een verwarming. Voordat je besluit een houtkachel aan te schaffen, moet je wel weten wat er allemaal bij komt kijken en hoe je optimaal gebruik kan maken van deze kachel. Zodat jij lekker duurzaam kan genieten van een heerlijke kop thee en een spannende thriller voor je nieuwe houtkachel. 

Kies de kachel die past bij jou

Afhankelijk van de ruimte die je wil verwarmen en de isolatie van je huis, heb je een bepaald type kachel nodig. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op het gebied van houtkachels, je kan kiezen voor een grote of een kleine houtkachel, een vaste of een vrijstaande houtkachel. Naast de look van je houtkachel, moet je ook goed kijken naar het rendement. Je wilt een kachel die je ruimte kan verwarmen, maar je gaat uiteraard ook niet meer betalen voor extra rendement dat je helemaal niet nodig hebt. Daarbij is het met te veel rendement ook lastiger om de temperatuur in de ruimte te reguleren, wat leidt tot subtropische temperaturen in de woonkamer en dat wil je natuurlijk ook niet. 

Ga voor goed gedroogd en klein hout

Wat is een houtkachel zonder hout? Om een goed vuurtje te stoken, moet je goed hout hebben. Dit hout moet volledig droog zijn. Nat hout brandt minder goed, zorgt voor meer rook en kan ook leiden tot schade aan je kachel. Let er ook op dat het hout op duurzame wijze gekapt is, zo kun je ook nog een steentje bijdragen aan het milieu. Om de kachel goed te laten branden, moet je de juiste hoeveelheid hout stoken. Als je te veel hout toevoegt, riskeer je oververhitting en dat is geen pretje. Voeg liever regelmatig een kleine hoeveelheid toe, zo kun je de temperatuur van de ruimte beter reguleren. Zo zorg jij ervoor dat jouw woonkamer niet wordt omgetoverd in een sauna. 

Tip! Laat regelmatig onderhoud uitvoeren door een specialist

Om te profiteren van de voordelen van een houtkachel, moet je deze met liefde behandelen.  Kies voor een ervaren specialist op het gebied van houtkachels om de levensduur van je kachel te verlengen. Als je je kachel elke dag stookt, is het belangrijk om regelmatig en goed onderhoud uit te voeren. Het niet goed onderhouden van een kachel kan zorgen voor onnodige risico’s. Als je onzeker bent over welke kachel past in je woning of niet weet waar je moet beginnen in je zoektocht, kun je altijd een specialist om advies vragen. 

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Tips voor het onderhouden van een kleine stadstuin

Volgende

Hier let je op bij het kopen van een elektrische auto

Laatste van Blog

withemes on instagram