Studiekeuzestress? Zo kies je de technische opleiding die bij jou past

De technische sector staat te springen om nieuw geschoold personeel. Kiezen voor een beroep in de technische sector is dan ook zeker geen slecht idee. In deze sector is er niet alleen sprake van baanzekerheid, maar is het ook mogelijk om verder door te groeien en is het startsalaris erg aantrekkelijk. Dit geldt niet alleen voor starters op de arbeidsmarkt, maar ook voor mensen die zich op latere leeftijd laten omscholen naar de technische sector. 

Je hebt inmiddels de knoop doorgehakt. Maar wanneer je op zoek gaat naar technische opleidingen voor volwassenen, kom je al snel tot de conclusie dat het aanbod wel érg groot is. Hoe maak je een keuze als er zoveel verschillende mogelijkheden zijn? Waar let je op? Ervaar je nu al studiekeuzestress? Dan helpen we je graag op weg. Na het lezen van de volgende tips weet jij precies waar je op moet letten en vind je eenvoudig de technische opleiding die bij jou past. 

Omscholen? 

Door de jaren heen zijn veel beroepen overbodig geworden. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het werk van een secretaresse. Lang was dit een populair beroep, maar doordat veel bedrijven inmiddels alles geautomatiseerd hebben, zijn er nog maar weinig kansen op de arbeidsmarkt. Zo zijn er nog meer beroepen die momenteel nog nauwelijks kansen hebben. Misschien zelfs ooit geheel overbodig lijken te worden. 

Ons advies is om niet te wachten tot dit moment zich voordoet en je voor die tijd al te laten omscholen. De technische sector is dan een goede keuze. Deze branche blijft altijd bestaan en zal naar alle waarschijnlijkheid alleen nog maar groter groeien. De kans dat je een baan vindt, ligt erg hoog. 

Bovendien zijn er verschillende opleidingsinstituten die zich volledig richten op volwassenen die zich willen laten omscholen. Zo wil Strevon binnen 1,5 jaar meerdere nieuwe medewerkers klaarstomen om zelfstandig aan de slag te gaan. De leerbedrijven waar zij mee samenwerken, genieten vervolgens van het voordeel dat zij snel aan goed geschoold personeel kunnen komen. Hetgeen wat op dit moment lastig is binnen de huidige arbeidsmarkt. Voor de startende is het natuurlijk fijn om te weten dat ze na hun opleiding direct aan de slag kunnen. Dat geeft meer vertrouwen en maakt de drempel voor omscholing naar techniek minder hoog. 

Opleidingsduur 

Vraag jezelf voordat je de opleiding begint ook af hoeveel tijd je hieraan kwijt wilt zijn. Dit is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je nog jong bent en weinig vaste lasten en andere verplichtingen hebt, maakt het bijvoorbeeld minder uit hoe lang een opleiding duurt. Je hebt alle tijd. Dit terwijl mensen die op latere leeftijd een opleiding volgen, meestal ook snel een goed salaris willen krijgen. Zij hebben immers vaste lasten die betaald moeten worden. Dit maakt dat zij minder warm lopen voor een langere opleiding. Wat is voor jou van toepassing? Dit maakt het aanbod al direct een stuk kleiner. 

Loop snuffelstage

Heb je echt geen idee waar jouw interesses liggen? Schroom je dan niet om meerdere snuffelstages aan te vragen. Loop gewoon eens mee met verschillende bedrijven en ontdek wat het meeste bij jou past. Vervolgens kun je een opleiding kiezen die hierop aansluit. 

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Een kleine, intieme bruiloft organiseren doe je zo!

Volgende

Fiscale voordelen van Operational Lease

Laatste van Blog

withemes on instagram