Opereren of niet? Het dilemma van een (nek)hernia

Je hoort wel vaker iemand zeggen dat hij of zij last heeft van een hernia. Maar wat is dat precies en hoe kom je ervan af? Een hernia kan iedereen treffen, maar komt het vaakst voor bij mensen ouder dan 45. Er zijn geen concrete oorzaken, hoewel ze in sommige families meer voorkomen dan andere. Maar wanneer jij hernia-klachten ervaart, is het dan nuttig om een operatie te ondergaan?

Hoe ontstaat een hernia en wat is het precies?

Onze rug en nek is gemaakt van wervels. Tussen elke wervel zitten kleine, zachtere stukken weefsel die ook wel de tussenwervelschijven genoemd worden. Deze vangen schokken op als wij wandelen, en zorgen voor flexibiliteit. Als iemand een hernia heeft, betekent dit eigenlijk dat één van deze tussenwervelschijven is beginnen te uitpuilen. Daarbij drukt het op de zenuwen in je rug en nek, wat een branderig gevoel veroorzaakt. Soms kan het een ontsteking tot gevolg hebben.

Andere symptomen kunnen zijn: een dof gevoel of gebrek aan sensatie en het verliezen van kracht in de armen. Herniaklachten kunnen zomaar beginnen zonder duidelijk oorzaak, vooral bij oudere mensen. Bij drie op de vier mensen gaan de klachten vanzelf weer weg. Hernia's komen vooral voor in de nek en soms ook in de rug. In extreme gevallen kunnen ze ervoor zorgen dat je de nek helemaal niet meer kan bewegen.

Het pad naar genezing

Wachten tot de klachten verdwijnen is niet ideaal, zeker bij een nekhernia die het dagelijkse leven kan beïnvloeden. De hernia kan aanhouden voor 6 weken tot 6 maanden, wat een lange tijd is om met die pijn te blijven rondlopen. Bij de dokter zal je eerst gewoon pijnstillers voorgeschreven krijgen. Lichtere pijnstillers die je bij de apotheek kan krijgen zonder voorschrift zoals ibuprofen worden eerst overwogen. Als de pijn te sterk blijft zullen specifieke pijnstillers op voorschrift of tegen zenuwpijn overwogen worden. Fysiotherapie en speciale oefeningen werken doorgaans niet. Wel wordt aangeraden genoeg te blijven bewegen, zelfs als het niet prettig voelt, omdat je wervels anders vast komen te zitten. Beweging is nuttig om de flexibiliteit in stand te houden.

Wat zijn de afwegingen om wel of niet te opereren

Als de pijn langer dan twee maanden aanhoud, kan je met de dokter een operatie bespreken. Tijdens de operatie zal een chirurg het uitpuilend deel van de tussenwervelschijf wegsnijden zodat de zenuw niet meer gekneld is. Dit klinkt misschien als een perfecte oplossing, maar in de praktijk moet je toch nadenken voordat je zomaar een hernia operatie gaat overwegen. Elke ingreep brengt de mogelijkheid tot complicaties met zich mee. De operatie moet ook onder sedatie gebeuren, wat niet voor iedereen een mogelijkheid is. Verder zullen er enkele dagen over het herstel gaan.

Als je hernia-klachten hebt kan je best met een dokter overleggen of een operatie voor jou een goed idee is, door de risico's in overweging te nemen. En natuurlijk het financieel aspect. Toch is het zeker een optie als je de pijn niet kan verduren.

Vorige

Een Nieuwe Start: Het opruimen en doneren van jouw verstofte spullen

Volgende

De rol van diëtisten bij succesvol afvallen

Laatste van Blog

withemes on instagram