/

Je dak bedekken met EPDM

Als je een bedrijfspand of woning met een laag hellend of plat dak bezit, dan is er goed nieuws. Een dakbedekking van ethyleenpropyleendieenmonomeer (EPDM) is namelijk een optie waar je zeker rekening mee moet houden. In deze blog leggen we uit waarom.

Om te beginnen is het een uiterst duurzaam dakbedekkingsmembraan van synthetisch rubber dat vooral nuttig is in commerciële toepassingen.

Maar er is meer. We zetten de feiten even op een rijtje:

  • Het materiaal heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 25-30 jaar
  • Het is goed bestand tegen omgevingsfactoren zoals hoge temperaturen, wind en hagel
  • Het is ook goedkoper dan een flink aantal andere populaire dakbedekkingsopties.

Dit alles maakt het een geweldige kanshebber als eerste keuze voor het dak van jouw woning.

Wat is EPDM dakbedekking?

Een antwoord pp de vraag wat is EPDM dakbedekking is dat EPDM een soort synthetisch rubber is. Het wordt veelal gebruikt als dakbedekking. Het is een geweldige optie voor laaghellende en platte daken. Dit dankzij de unieke rubberconsistentie die EPDM-dakbedekking superieure duurzaamheid en flexibiliteit geeft. Het is veel moeilijker te beschadigen dan sommige andere dakmaterialen.

EPDM is uitgevonden en ontwikkeld om te voldoen aan de behoefte aan een beter rubberachtig materiaal. Dat zowel UV-bestendig als duurzaam genoeg moest zijn om langdurig buiten te gebruiken. Veel andere vormen van rubber en rubberachtige materialen gaan aanzienlijk achteruit als ze worden blootgesteld aan omgevingsfactoren. Daarom is EPDM specifiek ontworpen om alle positieve aspecten van natuurlijk rubber te behouden. Daarnaast is het bedoeld om de weerstand tegen de zware gevolgen van blootstelling aan het milieu te vergroten.

Chemisch verklaard

In chemische termen is het materiaal een ethyleenpropyleendieenmonomeer (EPDM). Een monomeer is eenvoudigweg een molecuul dat kan worden gebonden met een ander molecuul van een vergelijkbaar type. Dit om een nog groter molecuul te vormen. EPDM-rubber is een terpolymeer (drie monomeren) dat bestaat uit drie organische verbindingen en koolwaterstoffen: ethyleen, propyleen en een dieencomponent.

EPDM als dakbedekkingsmateriaal

De sterkte en levensduur van synthetisch EPDM-rubber maakt het een perfecte optie voor dakbedekking. Omdat het gebouwen effectief en betrouwbaar beschermt tegen de elementen. EPDM dakbedekking wordt vervaardigd in grote platen die over jouw dak kunnen worden uitgerold voor een snelle en eenvoudige installatie. Dit wordt ook wel daktrimmen genoemd.

Er zijn 3 manieren waarop je jouw EPDM-dak kunt plaatsen:

  • Verlijmd: de rubber dakbedekking wordt volledig op de dakondergrond verlijmd. Dit installatieproces is het meest tijdrovend, maar het eindresultaat is ook de hoogste kwaliteit EPDM-dakbedekkingsoplossing. Het is ook een duurdere installatieoptie dan sommige snellere methoden.
  • Mechanisch bevestigd: de EPDM-dakbedekking wordt aan het dakoppervlak bevestigd door middel van sluitingen, bevestigingsmiddelen of schroeven. Dit is de meest gebruikelijke installatiemethode omdat het niet erg lang duurt. Het leidt bovendien tot een kwalitatief hoogstaand resultaat, maar nog niet helemaal op het niveau van verlijmd EPDM.
  • Geballast: deze daksystemen worden over de isolatie gelegd, verlijmd met industriële lijm en verzwaard met betonklinkers.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Fumigatie als effectief middel tegen ongedierte

Volgende

Down Under dromen: de perfecte op maat gemaakte Australië reis

Laatste van Blog

withemes on instagram