Hulp bij slaapproblemen

Nachtrust is een van de belangrijkste factoren om je goed in je vel, fris en energiek te voelen en overdag goed te kunnen functioneren. Jouw? lichaam heeft de rust ’s nachts hard nodig. Slaap is belangrijk voor lichamelijk herstel, maar vooral ook mentaal kom je ’s nachts tot rust door het verwerken van de emoties van overdag. Wanneer je slaappatroon verstoord is, kan dat behoorlijk frustrerend zijn. Je kunt je wenden tot een medisch slaapmiddel, maar ook het gebruik van een natuurlijk slaapmiddel kan een goede oplossing zijn voor het slaapprobleem.

Een verstoord nachtritme

Een kwart van de Nederlanders heeft er last van: slaapproblemen. En die problemen zijn er in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld de slaap niet vatten, maar bent overdag wel ontzettend moe. Of je slaapt wel goed in, maar je hebt doorslaapproblemen; je slaapt maar korte stukjes achter elkaar en wordt zo uit je diepe slaap gehouden. En juist die diepe slaap is zo belangrijk voor je lichamelijke en mentale herstel. Slaapproblemen worden vaak gelinkt aan een stressvol leven of veel piekeren, maar soms is de precieze oorzaak moeilijk te achterhalen.

Slaapmiddelen

Wanneer je alle tips op het gebied van goed inslapen al hebt toegepast – denk aan een rustige avondroutine, regelmatige slaaptijden, een prettige kamertemperatuur, niet te veel licht in de slaapkamer – en niets lijkt te helpen, kun je zo wanhopig zijn dat je je op de slaapmiddelen stort. Toch kleven hier wat risico’s aan; je zou er namelijk zo afhankelijk van kunnen worden dat je niet meer zonder kunt. Alternatieven die geen verslavende stoffen bevatten, zijn verschillende natuurlijke slaapmiddelen. Dit zijn slaapmiddelen op basis van natuurlijke kruiden die een rustgevend effect hebben.

Rustgevende kruidenmix

Moeder Natuur heeft gezorgd voor een aantal kruiden die van zichzelf al een rustgevende werking hebben. Denk aan haver, hop, maretak, meidoorn, paardenkastanje, passiflora en slaapmutsje. Deze kruiden kunnen dus heel goed verwerkt worden in een natuurlijk slaapmiddel, bijvoorbeeld in de vorm van een drankje of een tablet. Omdat een natuurlijk slaapmiddel geen verslavende stoffen bevat, kun je het gebruik na verloop van tijd gemakkelijker weer afbouwen.

Kortom, je hoeft je bij slapeloosheid niet direct te wenden tot slaappillen waar een risico op verslaving aan vastzit. Ook natuurlijke slaapmiddelen kunnen een oplossing bieden. Door de natuurlijke samenstelling is een natuurlijk slaapmiddel relatief veilig in gebruik, en kun je dit gemakkelijker weer afbouwen wanneer je een beter slaapritme gevonden hebt.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

De optimale huidverzorging door het jaar heen

Volgende

Swopper stoel: precies wat je nodig hebt voor een actievere zithouding

Laatste van Blog

withemes on instagram