Hoe kies je de juiste fiets uit?

Last Updated on: 20th oktober 2023, 12:09 pm

Het lijkt niet zo moeilijk: een nieuwe fiets uitzoeken. Toch zitten er best wat haken en ogen aan. Immers: niet elke type tweewieler is geschikt voor iedereen. Het is dan ook raadzaam om je zoektocht goed voor te bereiden en natuurlijk onze tips op te volgen!

Wat is jouw fietsdoel?

Je moet vooral beginnen met één belangrijke vraag beantwoorden: waar ga jij je nieuwe stalen ros voor gebruiken? Het maakt nogal wat uit of je hem gaat inzetten voor korte ritjes naar de stad en in de buurt of dat je er ook dagelijks mee naar je werk wil fietsen. Misschien haal je hem vooral in je vrije tijd uit de schuur of garage: om te biken in het bos of op hoge snelheid op de weg te racefietsen. Allemaal verschillende doelen waar verschillende fietsen het beste geschikt voor zijn.

Op jouw lijf geschreven

Bij een keuze maken tussen verschillende soorten fietsen moet je zeker ook naar de framegrootte kijken. Want niets vervelender dan een rijwiel dat eigenlijk te groot of te klein is. Dat fietst simpelweg niet lekker en je zou er zelfs een blessure door kunnen oplopen. Je kan makkelijk zelf jouw juiste framehoogte bepalen. Ga met je rug tegen een muur staan met je voeten 20 centimeter uit elkaar. Meet vervolgens de afstand vanaf je kruis tot de grond. Vermenigvuldig de uitkomst met 0,66 en klaar is Kees om de juiste fietsmaat te nemen.

Soorten fietsen

Zoek je een stadsfiets voor korte ritjes door de stad? Wil je een racefiets om veel kilometers op de weg te maken of een mountainbike voor in het bos? Er bestaat ook nog een mooie middenweg tussen deze twee. Op een hybride kan je zowel op de weg als in het bos goed mee vooruit. En natuurlijk kan je ook de electric bike in je zoektocht meenemen, voor als je elektrische ondersteuning ook wel prettig vindt. Tot slot: een bakfiets kan in de stad ook superhandig zijn. En heb je weleens aan een tandem gedacht?

Prijsklasse en budget

Niet onbelangrijk: hoeveel geld wil je uitgeven aan jouw nieuwe fietsplezier? Er is een groot prijsverschil tussen de nieuwste hypermoderne elektrische bike en een eenvoudige stadfiets. Neem in je overweging ook mee hoe intensief je je nieuwe aanschaf gaat gebruiken, maar kijk zeker ook goed naar je banksaldo. Van de andere kant: eenmaal goed geïnvesteerd ben je er voor lange tijd vanaf. Bedenk wel dat bepaalde opties of extra’s (bijvoorbeeld een goed slot en fietstassen) ook nog flink kunnen aantikken.

Testritten en deskundig advies

Heb je eenmaal een goed beeld van wat je zoekt, vraag dan zeker in de winkel of je een of meer testritten mag maken. Dan krijg je al snel het idee of deze tweewieler jouw grote rijdende vriend wordt. Als je een lokale fietswinkel binnenstapt, dan hoeft deze fietszoektocht ook niet veel tijd te kosten. Een goede fietsverkoper zal jou ook gedegen en eerlijk adviseren, en dus niet alleen maar om een duur rijwiel te verkopen.

Conclusie

Het uitzoeken van een nieuwe fiets bij BIKE24 is een leuke bezigheid en met een goeie voorbereiding kost die ook niet al te veel tijd. Alvast veel fietsplezier gewenst!

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

Red Levens met een EHBO Cursus

Volgende

Vier bedrijven die een positieve impact maken door maatschappelijk verantwoord ondernemen

Laatste van Blog

withemes on instagram