Hamerduim
/

Heb ik een Hamerduim?

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met hoe ze eruit zien. Zo kan je duim een andere vorm hebben dan van de meeste mensen. De ene persoon heeft een wat bredere duim dan de andere persoon. Het kan dan zijn dat je te maken hebt met een hamerduim (medische term; Brachydactyly type D).

Een hamerduim kan niet alleen vervelend zijn, maar je kunt het ook erg lelijk vinden. De ene persoon heeft echt last van deze duim, terwijl de andere persoon niet eens weet dat ze zo’n soort duim hebben. Daarom leg ik je in dit artikel precies uit wat een hamerduim is en hoe de duim behandeld kan worden.

Wat is een hamerduim?

Vele mensen denken dat een hamerduim een duim is waar op is geslagen met een hamer. Dit is natuurlijk niet het geval. Een hamerduim wordt ook wel een klauwduim genoemd. Het is eigenlijk een aandoening die niet veel voorkomt. De duim staat in dit geval meer gebogen naar één kant.

Het eerste kootje in je duim is dan gebogen, waardoor je echt een duidelijke buiging ziet zitten. Het tweede kootje van de duim staat daarentegen wel recht. Hierdoor wordt de uitstraling van de duim nog een stuk krommer. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot pijn en je duim kan hierdoor een stuk stijver zijn.

Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat jij je duim een stuk minder goed kan bewegen. Als je duim op een verkeerde manier vast zit, kan dit voor onnodige pijn zorgen. Daarom is het goed om naar een arts te gaan als je hier te veel last van hebt. Zo kan er gekeken worden naar een oplossing.

Hamerduim syndroom

Een hamerduim syndroom is dus eigenlijk gewoon het feit dat het eerste kootje in je duim niet goed staat. Over het algemeen is dit niet ernstig, maar op het moment dat je er last van hebt, is het toch verstandig om het na te laten kijken. In de meeste gevallen kan er wat gedaan worden aan dit syndroom.

Hoe ontstaat een hamerduim?

Een hamerduim kan op verschillende manieren ontstaan. Dit syndroom kan komen door artritis. Hierdoor ontsteken je gewrichten en hierdoor kun je een afwijking krijgen aan je duim. Dit kan er zelfs oor zorgen dat de ontstekingen verharden en verkalken. Hierdoor blijft de duim in een vervelende positie staan.

Er zijn nog enkele oorzaken zoals:

  • Verwoningen aan een duim kunnen leiden tot beschadigen aan je band of gewricht in je duim kan leiden. Dit zorgt er weer voor dat je duim in de verkeerde positie blijft staan
  • Verder kan erfelijkheid een rol spelen om een hamerduim te krijgen
  • Je kunt ook een hamerduim ontwikkelen door je duim gewoon weg teveel te gebruiken. Hierbij kun je denken aan knijpen of grijpen

Kun je dit voorkomen?

Een hamerduim is in sommige gevallen gewoon weg niet te voorkomen. Is het bijvoorbeeld erfelijk? Dan weet je zeker dat je dit niet had kunnen voorkomen. Verwoningen gebeuren vaak onverwachts, hierdoor is dit ook niet te voorkomen. Je kunt voorzichtig proberen te doen, maar meestal heeft dit vrijwel geen zin.

Verder kunnen ziektes niet voorkomen worden. Dit heb je of je hebt het niet. Je kunt wel voorkomen dat je jouw duim niet overmatig gebruikt. Zorg er daarom voor dat je af en toe wat anders doet dan alleen knijpen en grijpen. Als je een beroep hebt waarbij je dit veel moet doen, is het goed om hier wel voldoende op te letten. Zo voorkom je dat het erg wordt.

Hoe behandel je een hamerduim?

Er zijn enkele manieren om dit syndroom aan te pakken. Het hamerduim syndroom is dus wel aan te pakken. Zo heb je de volgende mogelijkheden wanneer je last hebt van dit syndroom:

  • Je kunt pijnstillers krijgen wanneer je veel last hebt van pijn of ontstekingen
  • Het is mogelijk om een operatie te ondergaan om de duim recht te laten zetten
  • Een splint kan je helpen om de pijn en de stijfheid te verminderen. Dit helpt vooral voor het rechthouden van je duim
  • Het is ook goed mogelijk om fysiotherapie te krijgen om je banden en spieren verder aan te sterken
  • Injecties met corticosteroïden kunnen helpen om je ontstekingen te remmen en de pijn wat te verlichten.

Als je iets aan je duim wilt laten doen, dan is het altijd goed om dit met een arts te bespreken. Bezoek je huisarts in dit geval om de opties te bespreken. Op die manier weet je precies waar je aan toe bent en zorg je ervoor dat je zeker weet dat het via de juiste manier aangepakt wordt.

Bekende mensen met een hamerduim

Er zijn zeker bekende mensen die een hamerduim hebben. Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de bekende mensen die een hamerduim hebben:

Dit zijn twee bekende mensen waarvan we zeker weten dat het bekende mensen zijn met een hamerduim. Uiteraard kunnen er nog meer mensen zijn die deze duim hebben. Het is nog steeds een taboe. Hierdoor zijn er niet veel mensen die ervoor uit komen dat ze een hamerduim hebben. De meeste mensen schamen zich ervoor en vinden het lelijk.

Vorige

Zo verbeter je jouw dagelijkse routine met een smartwatch voor dames

Volgende

Een duurzaam, maar warm huis

Laatste van Blog

withemes on instagram