couple wrapping a chair with plastic
Photo by Blue Bird on Pexels.com

Ga je op jezelf wonen? 3 handige tips om je daarop voor te bereiden!

Last Updated on: 30th maart 2023, 08:24 am

Woon je nu nog thuis, maar ga je binnenkort op jezelf wonen? Dan kun je waarschijnlijk niet wachten tot het zover is. Als je nog enige tijd moet wachten, kun je deze tijd het beste zo goed mogelijk benutten. Het is namelijk verstandig om jezelf goed voor te bereiden als je op jezelf gaat wonen. Wanneer je dit niet doet, is de kans namelijk groot dat je tegen problemen aanloopt. Weet je niet goed hoe jij je moet voorbereiden als je op jezelf gaat wonen? Dan bieden de onderstaande drie tips uitkomst.

1. Begin op tijd met sparen

Veel mensen die op zichzelf gaan wonen, verkijken zich op de kosten die hierbij komen kijken. Naast de vaste lasten, moet je in het begin ook veel geld investeren. Zo heb je bijvoorbeeld meubels en elektrische apparaten nodig om je woning in te richten. Afzonderlijk zijn deze spullen misschien niet heel duur, maar alles bij elkaar is dit een flinke investering. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen als je op jezelf gaat wonen. In de tijd dat je nog bij je ouders woont, heb je niet bijzonder veel kosten. Hierdoor kun je iedere maand mogelijk een aardig bedrag opzij zetten.

Ondanks dat je geld gespaard hebt, is het helaas niet altijd mogelijk om alles te kopen wat je hartje begeert. Is iets te duur? Zet het dan niet direct uit je hoofd, maar kijk eerst of het tweedehands aangeboden wordt. Die kans is bijzonder groot, want het aanbod tweedehands spullen lijkt met de dag groter te worden. Tweedehands spullen zijn vaak nog in prima staat, maar je betaalt er (veel) minder geld voor. Hierdoor blijft er meer geld over voor andere dingen.

2. Maak een lijstje voor adreswijzigingen

Je krijgt een ander adres als je op jezelf gaat wonen. Waarschijnlijk geef je jouw nieuwe adres door aan vrienden en familie, maar je moet niet vergeten om ook instanties in te lichten. Zo moet je de gemeente bijvoorbeeld op de hoogte brengen van je verhuizing. Als je naar een nieuwe gemeente verhuist, moet jij je hier zelfs officieel inschrijven als inwoner. Geef je nieuwe adres bovendien door aan de dokter en tandarts. Wil je niemand vergeten? Maak dan een lijstje voor jezelf. In dat geval weet je precies aan wie je jouw nieuwe adres door moet geven als je verhuisd bent.

3. Zorg dat je goed verzekerd bent

Wanneer je nog thuis woont, hoef je zelf eigenlijk alleen maar een zorgverzekering af te sluiten. Dit verandert als je uit huis gaat. In dat geval moet je ook een aantal andere verzekeringen afsluiten. Heb je een huis gekocht? Dan ben je verplicht om een woonhuisverzekering (opstalverzekering) af te sluiten. Deze verplichting geldt voor iedereen die in Nederland in een koophuis woont.

Een opstalverzekering is de enige verplichte verzekering die je af moet sluiten. Toch zien we dat veel mensen ook de losse spullen in huis verzekeren. Dit kan met een inboedelverzekering. Meubels en elektrische apparaten zijn dan verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm, water of inbraak. Ondanks dat deze verzekering geld kost, vallen de inboedelverzekering kosten reuze mee. Bij de meeste verzekeraars betaal je slechts een paar euro per maand om ook de losse spullen in huis goed te verzekeren.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Dit is waarom je voor een traprenovatie moet kiezen

Volgende

Hoe kom je van zwemmerseczeem af?

Laatste van Blog

withemes on instagram