Elektrische auto’s en hun bijdrage aan een schoner milieu

Elektrische voertuigen zijn een schoner alternatief voor voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. Het gebruik van elektrische auto’s is enorm toegenomen in de afgelopen jaren, en dit blijft nog steeds stijgen. Aan het begin van dit jaar waren er 350.000 elektrische auto’s in gebruik in Nederland. Een van de klimaatdoelstellingen is dat er in 2035 geen enkele nieuwe benzineauto meer op de markt komt; alles wat nieuw is, moet dan elektrisch zijn. Nederland heeft dit zelfs vervroegd naar 2030. Hoe dragen de elektrische auto’s nu al bij aan het terugdringen van de klimaatverandering?

De verwachtingen

De overheid verwacht dat er in 2030 zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in gebruik zijn in Nederland. Daar is dus nog wel een behoorlijke toename voor nodig. Hiermee gepaard gaat het aanleggen van nieuwe oplaadpunten: dat moeten er uiteindelijk zo’n 1,7 miljoen worden. Door vrijstellingen van belasting en andere gunstige regelingen voor de aankoop van elektrische auto’s, probeert de overheid de overstap naar een elektrische variant te stimuleren. Toch zijn op dit moment ook benzineauto’s nog steeds populair.

Milieu-impact

Met het toegenomen aantal elektrische auto’s in Nederland, zou er inmiddels toch ook een verschuiving te zien moeten zijn in de vervuilende uitstoot. Cijfers laten zien dat de uitstoot inderdaad aan het dalen is. Een kanttekening hierbij is dat de elektrische auto’s wel zorgen voor een stuk meer energieverbruik. Het opladen van de auto kost veel stroom, en dat is nog lang niet altijd groen. Neem daarin mee dat het productieproces van elektrische auto’s vervuilend is, en het is duidelijk dat er nog wat ontwikkelingen nodig zijn voor die impact op het milieu echt te merken is.

Elektrische occasions als duurzaam alternatief

De elektrische markt is intussen zover ontwikkeld dat het ook mogelijk is om een elektrische occasion te leasen; een duurzamere keuze dan de aanschaf ervan. Leasen kan bijvoorbeeld bij Private lease used. Je leaset een goed onderhouden (elektrische) auto, die al een eerdere eigenaar heeft gehad. Bijkomende voordelen zijn dat je een lager maandbedrag betaalt, en daarnaast niet zo lang op je auto hoeft te wachten als op een nieuwe leaseauto. Ook binnen occasions is de keuze voor een model ruim, kijk bijvoorbeeld alleen al eens naar de private lease occasion Audi. Door de lagere maandlasten is het mogelijk een contract voor een kortere looptijd af te sluiten: wel zo fijn als je nog geen zicht hebt op je financiële situatie in de toekomst.

Vorige

Hoe gebruik je kleur om je woonkamer op te fleuren?

Volgende

Fit worden op een trampoline? Zo garandeer je je eigen veiligheid

Laatste van Blog

withemes on instagram