Duurzame horloges: ga voor vintage & pre-owned

Natuurlijk geloven we in een betere wereld en moeten we daar allemaal aan bijdragen. En zo ook als het gaat om luxeproducten zoals een mooi horloge: daar is genoeg keuze als het gaat om duurzaamheid. Duurzaamheid komt natuurlijk voor bij de productie van nieuwe horloges, maar je kunt ook gebruik maken van de circulaire economie: bestaande horloges aanschaffen en deze met veel plezier dragen. Een kijkje in de wereld van vintage en pre-owned horloges!

Verschil tussen pre-owned en vintage

Wanneer je kijkt naar de markt van luxe horloges, kun je deze onderverdelen in drie aspecten: nieuwe (of moderne) horloges, vintage horloges en pre-owned (tweedehands, maar dat klinkt niet zo lekker als je veel geld uit gaat geven). Er is een duidelijk verschil als het gaat om vintage en pre-owned horloges, waar we je graag een kijkje in de keuken mee geven. Een pre-owned horloge is een tweedehands horloge, maar dan modern: de productie van dit horloge valt dan tussen 1990 en 2023, mits het horloge natuurlijk al gedragen is. Je kunt namelijk ook een horloge uit 2023 kopen die gloednieuw is, en dat is natuurlijk niet zo circulair en duurzaam.

Horloges van voor 1990 zijn dan vintage. En dat brengt ineens een heel ander beeld met zich mee. Sommigen zullen denken dat dit ‘oude rommel’ is, en sommigen worden er wild van omdat een vintage horloge een prachtig verhaal kan vertellen door de verkleuring van de kast, de wijzerplaat en eventuele verschijnselen van het dragen, zoals wat kleine krasjes.

Wat kost zo’n vintage of pre-owned horloge?

Nou, daar kun je behoorlijk in variëren als we kijken naar verschillende merken, zoals Omega, Rolex, Tudor of bijvoorbeeld Cartier. Je kunt namelijk al een vintage Omega horloge kopen voor zo’n €1.000, terwijl je een pre-owned Rolex kunt aanschaffen voor zo’n €4.000 of meer, afhankelijk van je stijl, smaak en budget natuurlijk. Een vintage horloge is vaak een handopwind of een automaat, waarbij je iets meer aandacht moet besteden aan het uurwerk en het dragen hiervan, terwijl pre-owned horloges vaak een Quartz-uurwerk of automaat inhuizen. Quartz horloges zijn door de lagere productiekosten vaak aantrekkelijker geprijsd, maar de meeste enthousiastelingen zweren bij een handopwind of een automatisch horloge. Afhankelijk van jouw keuze, budget en smaak kun je je laten adviseren voor het beste horloge voor de beste prijs.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

Zo laat je je huid stralen zonder make-up!

Volgende

Hoe bepaal je hoeveel zonnepanelen jouw huis nodig heeft?

Laatste van Blog

withemes on instagram