/

Duurzaam toiletpapier: wat is het en waarom is het duurzaam?

Duurzaamheid, het is iets waar we allemaal mee bezig zijn en dat is maar goed ook. Het milieu kan namelijk wel wat hulp gebruiken en in dit artikel vertellen we hoe je dit ook kunt doen tijdens je toiletbezoek.

Wat is duurzaam toiletpapier?

Duurzaam toiletpapier is wc-papier dat een aantal eigenschappen heeft, in tegenstelling tot niet-duurzaam of “gewoon” toiletpapier. Dit begint bij de productie ervan, waarbij er voor duurzaam toiletpapier geen chemicaliën worden gebruikt en het wordt gemaakt van een duurzaam product. Voor toiletpapier is dit bijvoorbeeld bamboe.

Bamboe is namelijk een plant die eenvoudig kan worden verbouwd zonder pesticiden, maar het heeft nog een aantal andere interessante eigenschappen die het een erg milieuvriendelijke product maken:

 • bamboe groeit in drie jaar uit tot een volwassen plant, terwijl bomen die normaal voor toiletpapier worden gebruikt hier tientallen jaren over doen
 • bamboe kan worden geoogst zonder de wortels te verwijderen, waardoor er een nieuwe plant kan groeien. Bamboe is daarom een zelfbevruchtende plant en een hernieuwbare grondstof
 • bamboe wordt ontzettend groot, je kunt denken aan soorten die wel 6 meter hoog worden, er zijn soorten met een groei van 91 cm per dag
 • bamboe heeft een hoge CO2 opslag, wat bijdraagt aan het zuiveren van de lucht

Een ander aspect dat ervoor zorgt dat toiletpapier duurzaam te noemen is, is dat het papier volledig afbreekbaar is. Dit is ook iets dat het geval is bij bamboe toiletpapier. Biologisch afbreekbaar wc papier van bamboe breekt sneller af dan wc papier van houtpulp. En omdat er geen chemische stoffen zitten in ongebleekt duurzaam toiletpapier, kunnen er ook geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen.

Waarom is bamboe toiletpapier duurzaam?

Bamboe toiletpapier dat gemaakt is zonder chemicaliën en afkomstig is van FSC gecertificeerde bossen is duurzaam. De reden hierachter is dat het een klimaatneutraal product is, dat dus geen negatieve invloed heeft op het milieu en hierdoor een milieubewuste keuze is. Door voor bamboe toiletpapier te kiezen help je dus tevens het behoud van bossen.

Bamboe staat zelfs bekend als een van de duurzaamste grondstoffen ter wereld, dat ook nog eens weinig water en geen meststoffen nodig heeft om te groeien. Het feit dat je de plant niet hoeft te vernietigen om bamboe te oogsten, maakt het een nog logischere keuze om papier van te maken voor je toiletbezoek.

Bamboe toiletpapier is ondanks deze duurzaamheid wel hygiënisch. Iets dat niet onbelangrijk is voor een product dat we dagelijks gebruiken. Het is essentieel om juist voor dagelijkse producten een milieuvriendelijk alternatief te zoeken, net zoals: uitwasbare luiers, houten tandenborstels, herbruikbare waterflessen, siliconen vershouddeksels en shampoo bars.

Alle voordelen op een rij

Tot slot nog even de belangrijkste voordelen van 100% bamboe toiletpapier op een rij:

 •  Milieuvriendelijk
 • Gemaakt van een hernieuwbare grondstof; wortels blijven intact na het oogsten
 • Hygiënisch en stevig
 • Vrij van chemicaliën en ongebleekt
 • Snel en volledig biologisch afbreekbaar
 • Vervuilt niet
 • Weinig water nodig voor de verbouwing van bamboe
 • Bamboe heeft geen meststoffen en pesticiden nodig
 • Snelgroeiende plant die na een aantal jaar al geoogst kan worden
 • Bamboe heeft een hoge CO2 opslag
Vorige

De inklapbare fietsendrager: Compact en praktisch voor iedereen!

Volgende

De voordelen van het investeren in hoogwaardige verf

Laatste van Blog

withemes on instagram