Bedwants herkennen en bestrijden

Bedwantsen komen al sinds jaar en dag voor in Nederland, maar toch wordt er de laatste tijd meer aandacht besteed aan deze beestjes. De voornaamste reden hiervoor is de bedwantsenplaag die onlangs in Frankrijk is uitgebroken. Als je veel reist, kunnen deze beestjes ook in jouw woning opduiken. Daarom is het handig om te weten hoe je ze herkent en bestrijdt. In deze tekst helpen wij je hier een handje bij.
 

Signalen dat er bedwantsen aanwezig zijn

Aangezien bedwantsen niet kunnen overleven zonder menselijk bloed, houden ze zich vaak schuil in de slaapkamer. Hier kunnen ze zich een aantal uur ‘voeden’, want de gemiddelde Nederlander slaapt al snel 6 tot 7 uur per nacht. Ben je benieuwd of je last hebt van dit ongedierte? Werp dan eens een blik op je beddengoed. De kans is namelijk groot dat hier vlekken in zitten als je bedwantsen in de slaapkamer hebt. Dit kunnen bloedvlekjes zijn, maar ook uitwerpselen van de beestjes.

Word je vrijwel iedere ochtend wakker met jeuk? Dan kan dit ook een signaal zijn dat je last hebt van bedwantsen. Om zich te voeden met bloed, bijten deze beestjes in je huid. Dit leidt uiteindelijk tot huiduitslag, want na de beet van een bedwants ontstaat er een rood en jeukend bultje. Van de beet voel je zelf overigens niets, maar de volgende ochtend kan het behoorlijk gaan jeuken.
 

Bestrijdingsmethoden

Zijn er meerdere signalen die wijzen op de aanwezigheid van bedwantsen? Dan wordt het hoog tijd om in actie te komen. Bedwantsen planten zich namelijk in een hoog tempo voort, waardoor er binnen de kortste keren een plaag kan ontstaan. Er zijn bestrijdingsmiddelen te koop die je kunt gebruiken om deze beestjes uit de weg te ruimen, maar deze zijn lang niet altijd effectief. Dit komt vooral doordat bedwantsen zich schuilhouden op moeilijk bereikbare plekken, waardoor je ze nooit allemaal doodt. Daarom is het beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen als je last hebt van bedwantsen.
 

Zo voorkom je bedwantsen in huis

Bedwantsen komen vaak je huis binnen door simpelweg mee te liften. Vandaar dat veel mensen na hun vakantie last krijgen van dit ongedierte. Om te voorkomen dat deze beestjes (ook) thuis voor problemen zorgen, is het verstandig om je koffers bij thuiskomst buiten te laten staan. Pak de kleren in vuilniszakken, loop hiermee naar de wasmachine en stop ze hier direct in. Als je alles vervolgens op 60 graden wast, gaan de bedwantsen dood. Vergeet je koffer(s) niet schoon te maken, want hier kunnen nog beestjes in achter zijn gebleven.
 

Zijn bedwantsen schadelijk?

Als je last hebt van bedwantsen, ben je ongetwijfeld benieuwd of deze beestjes schadelijk zijn voor je gezondheid. In principe is dit niet het geval, want je kunt er niet ziek door worden. Toch is de aanwezigheid van dit ongedierte wel bijzonder vervelend. De beet kan immers jeuk en irritatie veroorzaken, waardoor je er veel last van kunt hebben. Reden genoeg om bedwantsen te bestrijden als je het ons vraagt.

Vorige

Wat voor soorten hondenkennels zijn er allemaal?

Volgende

De verschillen in koffiezetapparaten

Laatste van Blog

withemes on instagram