/

Afvallen zonder direct weer aan te komen: het kan wel

Het is de terugkerende nachtmerrie van bijna iedereen die wel eens zijn of haar best heeft gedaan om wat kilo’s kwijt te raken: zodra je stopt met je dieet, zitten de kilo’s er zo weer aan. En zelfs een paar extra, als je pech hebt. Is dat nu echt onvermijdelijk, het direct weer aankomen na een dieet? Of zijn er ook manieren om gewicht te verliezen en dit ook écht kwijt te zijn?

Stop met dat dieet

Ben jij zo iemand die na ieder dieet direct weer aankomt? Stop dan maar met diëten. Klinkt goed, toch? Nooit meer op dieet? Maar hoe raak je dan toch je overtollige kilo’s kwijt, vraag je je misschien af? Nou, door gezonder te gaan eten. Geen dieet, gezond afvallen doe je namelijk niet door korte tijd je eetgewoontes aan te passen, en hierna weer op de oude voet verder te gaan.

Die extra kilo’s, die loop je namelijk niet zomaar op. Die draag je bij je omdat je blijkbaar meer eet, of ongezonder, dan je nodig hebt. Meer calorieën binnenkrijgt dan dat je dagelijks verbrandt. Je lichaam slaat de voedingsstoffen die je als het ware overhebt op, altijd handig, een kleine voorraad. Dat zie je terug op je weegschaal. Om je gewicht blijvend kwijt te raken, zal je er dus voor moeten zorgen dat je een balans vindt tussen hoeveel je binnenkrijgt en hoeveel je verbrandt.

Nooit meer op dieet?

Afvallen zonder dieet. Werkt dat echt? Of is het eigenlijk een verkapte manier om te zeggen dat je levenslang op dieet zal moeten?

Dat ligt er een beetje aan wat je er zelf van maakt. Bij een dieet denken de meeste mensen aan een strenge lijst met dingen die wel en juist niet mogen. Met voorgeschreven hoeveelheden, verboden producten en vaak ook een bepaalde tijdsduur. Dat mag je vergeten. Wat wel nodig is, is goed naar je eetpatroon kijken. Misschien hoef je slechts één maaltijd wat aan te passen om in balans te komen. Bij de avondmaaltijd net een schep minder nemen. Een enkel tussendoortje laten staan of vervangen door iets gezonders. Geen hele grote ingrepen, maar vaak wel genoeg om de balans terug te vinden. Meer gaan kijken naar wat je echt nodig hebt, dan gedachteloos iets pakken omdat je er zin in hebt.

Moet je dit je leven lang volhouden? Feitelijk wel. Dat betekent niet dat je nooit meer een taartje kunt eten of chocolade kunt snoepen. Maar doe het een beetje bewust. Is je basis gezond en in balans, dan hoef je jezelf zo nu en dan echt geen lekkers te ontzeggen.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

De belangrijkste vastgoedbeheer trends van 2021

Volgende

5 dingen waar je aan moet denken als je een restitutiepolis overweegt

Laatste van Blog

withemes on instagram