5 dingen waar je aan moet denken als je een restitutiepolis overweegt

Een restitutiepolis is een zorgverzekering waarbij je vrije zorgkeuze hebt. Je mag dus zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. En je behandeling wordt (in de meeste gevallen) volledig vergoed door je zorgverzekeraar. Overweeg je om een restitutiepolis af te sluiten? Dan zijn dit 5 belangrijke dingen om rekening mee te houden.

1. De premie

Een restitutiepolis is de enige basisverzekering die je vrije zorgkeuze biedt. De premie is dan ook hoger dan die van een combinatie- of naturapolis. Als je op zoek bent naar een goedkopere zorgverzekering, dan kun je dus beter een andere polis kiezen.

2. Online vergelijken

Daarnaast kunnen de premies voor restitutiepolissen enorm van elkaar verschillen. Zo kun je bij de ene zorgverzekeraar jaarlijks wel 250 euro extra betalen voor dezelfde restitutiepolis. Sluit daarom nooit een restitutiepolis af zonder de premie online te vergelijken.

3. De dekking

Let tijdens het vergelijken ook op de dekking. Zorgverzekeraars bieden namelijk steeds vaker restitutiepolissen aan die eigenlijk geen zuivere restitutiepolissen zijn. Zo hebben sommige zorgverzekeraars contracten met bepaalde zorgverleners. Je behandeling wordt dan alleen volledig vergoed als je voor een gecontracteerde zorgverlener kiest. Zo’n restitutiepolis is in feite een combinatiepolis. Bij een zuivere restitutiepolis mag je namelijk altijd zelf weten door welke zorgverlener of in welk ziekenhuis je je laat behandelen. Check altijd goed de dekking zodat je later geen onverwachte zorgkosten maakt.

4. Wettelijk maximaal tarief

Dat je zelf je zorgverlener mag kiezen betekent niet dat je peperdure behandelingen gratis krijgt. Want zelfs aan de vrije zorgkeuze van een naturapolis zitten grenzen. De overheid hanteert namelijk een wettelijk maximaal tarief voor bepaalde soorten zorg. Als je dit tarief binnen een kalenderjaar overschrijdt, dan moet je de kosten die erbuiten vallen zelf betalen.

Als er geen wettelijk tarief bestaat voor de soort zorg die je nodig hebt, dan hanteert de zorgverzekeraar het marktconforme tarief. Dit betekent dat de kosten voor je behandeling alleen worden vergoed als ze in de buurt liggen van de prijzen die andere zorgverleners in Nederland vragen voor deze behandeling. Als je je dus laat behandelen in een privékliniek die geen marktconforme prijzen heeft, dan moet je de behandeling waarschijnlijk deels zelf betalen.

5. Je kind meeverzekeren

Heb je één of meer kinderen? Dan zijn ze automatisch meeverzekerd op jouw of je partners zorgverzekering. Als je een restitutiepolis afsluit, is het verstandig om je kind mee te verzekeren op jouw basisverzekering. Heeft je partner een restitutiepolis en jij niet? Verzeker je kroost dan op de zorgverzekering van je partner. Als je kind behandeld moet worden door bijvoorbeeld een logopedist of fysiotherapeut, dan mogen jullie deze zorgverlener namelijk zelf kiezen.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Afvallen zonder direct weer aan te komen: het kan wel

Volgende

Op een succesvolle manier je eigen lifestyle blog lanceren 

Laatste van Blog

withemes on instagram