Rhodiola supplementen uitgezocht

Als je op zoek bent naar niet-medicamenteuze methoden om je uithoudingsvermogen te vergroten, stress te verminderen en de gezondheid van hart en bloedvaten te bevorderen, ben je misschien al eens rhodiola supplementen tegengekomen.

Rhodiola supplementen kunnen mensen overwegen die stress en angst willen verminderen, hun cognitieve functie willen verbeteren, hun sportprestaties willen verbeteren, hun immuunfunctie willen ondersteunen of symptomen van depressie willen verlichten.

Net als andere kruidensupplementen zijn er potentiële gezondheidsvoordelen – maar ook risico's – waar je rekening mee moet houden bij rhodiola. In dit artikel delen we alles (nouja, alles – we doen ons best) wat je moet weten over dit populaire kruidensupplement.

Wat is rhodiola rosea?

Rhodiola rosea, oftewel kortweg rhodiola, is een plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden in Azië en Europa. Rhodiola zijn wortels in de traditionele Scandinavische en Russische geneeskunde vanwege de vermeende effecten op hoogteziekte, geestelijke gezondheid en algeheel uithoudingsvermogen.

Rhodiola is een overblijvend kruid dat bekend staat om zijn adaptogene eigenschappen. Het wordt van oudsher gebruikt om de natuurlijke reactie van het lichaam op fysieke en emotionele stress te ondersteunen."

Tegenwoordig is rhodiola op grote schaal verkrijgbaar als kruidensupplement, dat is samengesteld uit de wortel en stengel van de plant.

Waar worden rhodiola supplementen voor gebruikt?

Rhodiola supplementen worden meestal gebruikt om te helpen bij stressmanagement, angst en depressie, maar ook om het uithoudingsvermogen te vergroten en de sportprestaties te verbeteren. Daarnaast is er belangstelling voor het mogelijke gebruik bij hoge bloeddruk en onregelmatige hartslag.

Werking van rhodiola supplementen

Rhodiola supplementen worden op de markt gebracht voor verschillende doeleinden die te maken hebben met lichamelijke en geestelijke gezondheid. De belangrijkste functies van rhodiola zijn:

  • Verhogen van energie en uithoudingsvermogen
  • Verbeteren van kracht en algehele trainingsprestaties
  • Verbeteren van focus en algehele mentale capaciteit
  • Verminderen van stress
  • Angst en depressie helpen beheersen

Welke rhodiola soorten kun je kopen?

Als supplement kun je rhodiola kopen in verschillende vormen, zoals:

  • Rhodiola extracten
  • Rhodiola tabletten
  • Rhodiola capsules

Potentiële voordelen van rhodiola voor de gezondheid

Hoewel er nog klinisch onderzoek wordt gedaan naar rhodiola, zijn er al potentiële voordelen die kunnen worden toegeschreven aan de fytochemicaliën. Dit zijn onder andere flavonoïden, fenolzuur en fenylpropanoïden.

Op cellulair niveau werkt het door het moduleren van de niveaus van hormonen en neurotransmitters die geassocieerd worden met stress, zoals cortisol, serotonine en dopamine,. Bij regelmatig gebruik kan het [mogelijk] leiden tot een beter welzijn en algehele gezondheid.

Bijwerkingen van psychotrope medicijnen

Over het algemeen vereist de werkzaamheid van Rhodiola rosea voor verlichting van stress en angst, mentale vermoeidheid en behandeling van ADHD meer onderzoek. Als je overweegt om Rhodiola rosea supplementen te nemen, raadpleeg dan een medische professional om te bepalen of het geschikt is voor jouw specifieke behoeften."

Kan rhodiola je uithoudingsvermogen verbeteren?

Volgens bronnen zou rhodiola zou een stimulerend effect hebben op het centrale zenuwstelsel. Dit kan op zijn beurt helpen om neurotransmitters zoals dopamine en serotonine te stimuleren, terwijl het ook de concentratie verhoogt.

Onderzoek suggereert ook dat rhodiola het fysieke uithoudingsvermogen kan vergroten, wat het toegenomen gebruik van het supplement onder sommige atleten kan verklaren. Volgens een afzonderlijk systematisch overzicht van interventiestudies bij mensen kan rhodiola het energieniveau verhogen en het risico op vermoeidheid tijdens het sporten verminderen.

Daarnaast kan het oxidatieve stress en ontstekingen na de inspanning verminderen, wat mogelijk een rol speelt bij het voorkomen van spiervermoeidheid.

Verder wordt er ook onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van rhodiola suppletie voor de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Uit een eerder onderzoek bleek dat deelnemers die tweemaal daags 200 mg rhodiola-extract kregen, na acht weken significante verbeteringen in vermoeidheid ondervonden.

Kun je met rhodiola afvallen?

Hoewel sommige mensen rhodiola supplementen nemen om hun fysieke uithoudingsvermogen te bevorderen en hun energie te verhogen, is het minder zeker of je met rhodiola afvallen kunt.

Eén onderzoek testte rhodiola als trainingspil bij obese muizen die een vetrijk dieet kregen waarvan bekend is dat het leidt tot spierafbraak. Onderzoekers ontdekten dat rhodiola de effecten van lichaamsbeweging nabootste door het risico op spierfunctiestoornissen te verminderen die zwakte tijdens lichamelijke activiteit zouden kunnen veroorzaken.

Waar kun je rhodiola supplementen kopen?

Rhodiola supplementen kun je in zowel België als Nederland kopen in gezondheids- en welzijnswinkels, drogisterijen en online marktplaatsen. Hoewel het altijd het beste is om een aanbeveling van een arts te krijgen, is hier een algemene richtlijn waar je op moet letten.

Hoe moet je rhodiola bewaren?

Kruidensupplementen kunnen over het algemeen het beste worden bewaard op een koele, droge plek zoals een kast of voorraadkast. Bewaar ze niet in een kamer met veel vocht en houd rhodiola supplementen buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Dosering van rhodiola

Volgens Merck Manuals is er geen vaste aanbeveling voor de dosering van rhodiola supplementen. Een typische dosering van 100 mg, twee keer per dag ingenomen, veilig voor de meeste mensen als ze het 6 tot 12 weken innemen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het nemen van meer dan de aanbevolen dosering rhodiola het risico op bijwerkingen kan verhogen, dus het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet te overschrijden.

Mensen met een hoger risico op bijwerkingen, zoals ouderen, zwangere vrouwen en kinderen, moeten eerst overleggen met hun huisarts voordat ze rhodiola gaan gebruiken.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Leg de focus op hoogwaardige kantoorartikelen die de efficiëntie bevorderen

Volgende

Hoe bepaal je hoeveel je verantwoord kunt lenen?

Laatste van Blog

withemes on instagram