Je hebt ze in alle vormen en smaken. Lekker sappig en rood. Zuur en nog niet volledig rijp. Er is een appel voor iedereen en niet alleen als een stuk fruit. Een appel wordt namelijk meer gebruikt dan alleen maar door fruittelers en verkopers. Ook grote bedrijven, entrepreneurs en creatievelingen gebruiken de appel maar al te graag als onderdeel van hun creaties. Ontdek hier enkele voorbeelden waarbij de appel niet bedoeld is als voeding.
De technologische wereld
Een appel en technologie? Er is maar één bedrijf dat bij ons opkomt, en waarschijnlijk ook bij jou, en dat is Apple Inc. Het bedrijf, dat opgericht werd onder de naam Apple Computer Company in 1976 door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne, wordt al jaar en dag afgekort tot gewoon ‘Apple’. Apple is een enorm grote technologische speler, zowel op vlak van de ontwikkelingen van hardware en het creëren van verschillende applicaties, dankzij hun Macintosh-computers, iPod, iPhone en de iPad. Een van de meest recente ontwikkelingen was de opkomst van hun eigen streamingdienst, Apple TV+, dat alleen maar verkrijgbaar is op de toestellen van Apple. Elk jaar wordt er wel een nieuwe versie van de iPhone of computer gelanceerd dat op wereldwijd succes kan rekenen. Het is dus ook niet onverwacht dat de naamsbekendheid van Apple en de nettowinst voor het bedrijf enorm de lucht is ingegaan. Vorig jaar haalde het bedrijf maar liefst 260,2 miljard dollar binnen en daarmee wordt Apple samen met Amazon, Google, Microsoft en Facebook beschouwd als de Big Five in de wereld van technologie.
De gaming wereld
Een appel is ook overal aanwezig in de gaming wereld, aangezien je veel online games kunt spelen in verband met appels en ander zomerfruit. Zo kun je je bijvoorbeeld wagen aan een spelletje van Fruit Ninja en Fruit Splash. Tijdens dat eerste spel krijg je de kans om een expert te worden in het snijden van het fruit, terwijl je in het tweede spel dezelfde fruitsoort op eenzelfde lijn moet krijgen. Dat ‘samenbrengen van hetzelfde fruit’ is het centraal concept bij de meeste spellen over fruit. Zo moet je namelijk ook in online games zoals de fruitmachines, Summerfruit en Fruit link, appels, kersen, watermeloenen en druiven gebruiken om een lijn van dezelfde fruitsoort te vormen. Het grote assortiment aan games zijn dus steeds zeer verschillend maar zijn wel gebaseerd op hetzelfde idee.
De culturele en entertainment industrie
Ook in de culturele en entertainment industrie zijn appels in verschillende vormen terug te vinden. Talrijke kunstenaars vonden hun inspiratie bij de appel. Niet alleen voor de prachtige stillevens, maar ook voor meer bekende werken zoals “Le fils de l’homme” en “Ceci n’est pas une pomme” van de Belgische surrealistische kunstschilder René Magritte. Het eerste werk zou een zelfportret zijn van Magritte waarop hij te zien is met een appel voor zijn gezicht, terwijl het tweede schilderij een afgeleide is van zijn “Ceci n’est pas une pippe”. Appels waren ook de inspiratiebron voor verschillende verzamelcollecties en singles van de Beatles zoals “The Beatles In Mono”, “The White Album (50th Anniversary)” en “Get Back / Don’t Let Me Down”. Magritte en zijn “Le fils de l’homme” waren op hun beurt ook weer een inspiratiebron voor The Beatles. Paul McCartney had namelijk “Le fils de l’homme” in zijn bezit en besloot om de platenmaatschappij van The Beatles om te dopen tot Apple Corpe.
De kledingindustrie
De appel is bovendien een van de meest gebruikte fruitsoorten op kledingstukken. De fruitsoort is niet alleen aanwezig op t-shirts, maar ook op etiketten. Je hebt het hoogstwaarschijnlijk wel op je t-shirt label gezien: het logo van Fruit of the Loom. Een rode appel staat centraal op het logo van deze zeer bekende kledingfabrikant. Er zijn ook groene en paarse druiven terug te vinden op dat logo.
Iedereen houdt van een appel
Het lijkt er op dat iedereen wel van een lekkere appel houdt. Niet alleen om op te eten maar ook om te gebruiken om (technologische) producten te promoten. De appel verschijnt duidelijk niet alleen aan de boom.